Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Calvados jest wysokoprocentowym jabłkowym napojem alkoholowym. Nazwa jest prawnie chroniona i zarezerwowana dla produktów tego typu pochodzących z Normandii.
Zawartość alkoholu
40-45%
Sposób produkcji
Jabłka poddawane są rozdrobnieniu i fermentowane. Tak otrzymany alkohol destyluje się dwa razy. Powstaje swego rodzaju jabłkowy spirytus (68-72% zawartości alkoholu), który następnie leżakuje w dębowych beczkach i rozcieńcza wodą.
Pochodzenie
Pierwsze wyroby tego rodzaju znane są z połowy XVI wieku. Nazwa ta nadana trunkowi w 1824 roku pochodzi od regionu w którym jest wytwarzany.
Skład
jabłko, woda.
Sposób podawania
Doskonale pobudza apetyt i trawienie, dlatego zaleca się spożywać go zarówno przed posiłkiem jak i po. Pija się go samego w temperaturze pokojowej.
Sposób przechowywania
W zaciemnionym miejscu o stałej temperaturze.
Komentarz
Dzięki swoim właściwościom stymulującym trawienie, nazywany jest dziurą normandzką. Szybko pomaga nam dalej przyjmować kolejne pokarmy.
Nazwa rozszerzona
Dziura normandzka (Trou Normand)
Nazwa w języku angielskim
Calvados
Nazwa w języku francuskim
Eau-de-vie de cidre Normandie
Nazwa w języku niemieckim
Apfelbrand

Calvados wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
225
kcal
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Parfait z wątróbki drobiowej z musem z żurawiny i mleka kokosowego.
Oczyszczoną ze ścięgien wątróbkę drobiową włożyć do miksera, dodając jajko i przyprawy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.226
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});