Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Grappa to napój alkoholowy - wytrawny włoski destylat na bazie wytłoków i pestek winogron. Ma silny aromat i dość surowy smak. Najlepsze do produkcji grappy są wytłoki odmian aromatycznych: moscato, traminer, picolit i verduzzo.
Zawartość alkoholu
40%
Sposób produkcji
Wytłoki winogronowe pozostawia się na kilka dni w otwartych silosach, by sfermentowały. Następnie zalewa się je wodą i pozostawia na kolejnych kilka dni. Po tym czasie zacier jest destylowany, a następnie destylat trafia do starych, drewnianych beczek, gdzie leżakuje minimum pół roku. Niektóre rodzaje Grappy przeznacza są do dalszego dojrzewania w beczkach z drewna wiśniowego na co najmniej rok.
Pochodzenie
Włochy
Skład
wytłoki i pestki z winogron, woda.
Sposób podawania
Grappa powinna być podawana na zimno w kieliszku. Ewentualnie, lepsze gatunkowo odmiany w temperaturze pokojowej. Rzadko wykorzystuje się ją przy tworzeniu drinków. Dobrze komponuje się z kawą, kilka kropel do espresso i mamy Caffe Corretto.
Sposób przechowywania
Można przechowywać w lodówce. Nie należy poddawać jej częstym zmianom temperatury. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.
Komentarz
Od nędznego trunku z wytłoczyn, który dla rozgrzania pijali chłopi z włoskich Alp do szlachetnego winiaku w specjalnie projektowanych butelkach, który można znaleźć w najlepszych restauracjach. Taką drogę pokonała Grappa i żaden inny europejski destylat pod tym kątem jej nie przebije.
Nazwa rozszerzona
Woda życia z wytłoków (Aquavite di Vincicia)
Nazwa w języku angielskim
Grappa

Grappa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
225
kcal
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.177
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});