Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Goleń barania przednia

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Goleń przednia znakomicie nadaje się na dania gotowane, zupy i wywary oraz duszone, potrawki i gulasz. Znajduje również zastosowanie w przetwórstwie wędliniarskim, do wyrobu pasztetów, wędlin, kiełbas oraz konserw.
Smak
Soczysty i delikatny.
Zapach
Swoisty, może być odbierany jako nieprzyjemny.
Kolor
Goleń barania najwyższej jakości ma różowo-czerwony kolor.
Przerost tłuszczowy
średni - okalający
Pochodzenie
Jest środkową częścią kończyny przedniej.
Struktura mięsa
Golenie zawierają duże ilości tkanki kostnej, chrzestnej i ścięgnistej, które pokryte są widoczną warstwą tłuszczu. Ponadto okrywa je delikatna, przezroczysta błona.
Dobre źródło
Mięso baranie jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera mniej tłuszczu niż mięso innych gatunków zwierząt rzeźnych. Dostarcza jednak większych ilości cholesterolu.
Cechy świeżego mięsa
Goleń przednia z kością to środkowa część kończyny przedniej. Jest to głównie tkanka mięśniowa mocno przerośnięta błonami oraz powięziami. Mięso jest lekko twarde ale bardzo soczyste. Mięso ma różowo-czerwony kolor, dobrze odchodzi od kości.

Goleń przednia bez kości to środkowa część kończyny przedniej. Jest to głównie tkanka mięśniowa mocno przerośnięta błonami oraz powięziami. Mięso jest lekko twarde, pokryte widoczną warstwą tłuszczu, często okryte delikatną, przezroczystą błoną.
Gdzie kupić
supermarket, rzeźnik, sklep osiedlowy
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie
Wykorzystanie
zupy, wywary, bulasz, potrawki, kotlety mielone, pieczenie, pasztety, wędliny, konserwy, kiełbasy
Przechowywanie mięsa surowego
forma czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do 4ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 6-10 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
mięso mielone 2-3 dni w temperaturze od 2ºC do 7ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekładamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.
Postać handlowa
goleń przednia z kością, goleń przednia bez kości
Nazwa w języku angielskim
Mutton fore shank
Nazwa w języku francuskim
Shin mouton
Nazwa w języku niemieckim
Schienbein des Hammel

Goleń barania przednia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
515
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
123
kcal
Woda
75.1
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
20.8
g
Białko zwierzęce
20.8
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
66
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1007
mg
Leucyna
1620
mg
Lizyna
1840
mg
Metionina
533
mg
Cystyna
250
mg
Fenyloalanina
847
mg
Tyrozyna
700
mg
Treonina
890
mg
Tryptofan
243
mg
Walina
1123
mg
Arginina
1237
mg
Histydyna
660
mg
Alanina
1253
mg
Kwas asparginowy
1883
mg
Kwas glutaminowy
3023
mg
Glicyna
1017
mg
Prolina
873
mg
Seryna
773
mg
Sód
106
mg
Potas
295
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
171
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
1.5
mg
Cynk
6.1
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
5.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
2.7
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.003
g
Kwas laurynowy
0.008
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.1
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.74
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.04
g
Kwas stearynowy
0.44
g
Kwas arachidowy
0.007
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.2
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.007
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.6
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.7
g
Kwas linolowy
0.14
g
Linolenowy
0.06
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.03
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.8
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
quick payday loans of newark fast loans in 1 hour quick loans online no credit check quick loans ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.302