Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Południowo-amerykański napój alkoholowy, rodzaj brandy. Podstawowe wersje są słodkie, te bardziej wyszukane, leżakowane dłużej nabierają bardziej wyrafinowanego charakteru. Pisco jest barwy jasno złotej. Wytwarzane na bazie winogron muszkatołowych z dodatkiem winogron czerwonych. Peru i Chile traktują Pisco jako swój napój narodowy. Wyróżnia się kilka kategorii tego napoju: Regular, (30-35% alkoholu), Special, (35°-40%), Reserve, (40-43%), Great lub Special reserve (43% i więcej).
Zawartość alkoholu
35 - 45 %
Sposób produkcji
Z winogron muszkatowych w procesie fermentacji wyrabiane jest wino o zawartości alkoholu około 14%. Dalej poddawane jest ono destylacji, która polega na podgrzewaniu wina do momentu kiedy paruje z niego alkohol i następnie schłodzeniu go. Produkt osiąga wtedy moc 55-60 %. Podstawowe Pisco leżakuje jeszcze kilka miesięcy w beczkach dębowych po czym jest rozcieńczane wodą i butelkowane.
Pochodzenie
Historia Pisco sięga XVI wieku kiedy to Hiszpanie przywieźli do Peru winogrona.
Skład
winogrona muszkatołowe, winogrona czerwone.
Sposób podawania
Pisco można pijać samo jak i wykorzystać w drinkach (Pisco Sour, Piscola).
Sposób przechowywania
Nie ma żadnych specjalnych wskazań co do pzechowywania Pisco. Tradycyjnie jak przy każym alkoholu zwracamy uwagę by nie poddawać Pisco wielokrotnym zmianom temperatury.
Komentarz
Pisco dzięki coraz lepszej jakości zyskuje popularność poza granicami Ameryki Południowej. Jego popularność wzrosła ostatnio w USA, więc i my możemy się spodziewać, że niedługo będzie u nas bardziej dostępny i częściej wykorzystywany w drinkach.
Nazwa rozszerzona
Piquet
Nazwa w języku angielskim
Pisco

Pisco wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
225
kcal
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.181
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});