Opis:
Zastosowanie
Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Może być wykorzystywana do zagęszczania sosów, do gotowania, duszenia, smażenia, czy też jako składnik surówek i różnego rodzaju dań.
Gatunek, rodzina
Należy do roślin dwuletnich z rodziny czosnkowatych.
Występowanie
Występuje na obszarze całej Polski.
Sezony występowania
Zbierana jest od czerwca do października, w pozostałych miesiącach przechowywuje się ją w chłodnych i suchych miejscach.
Smak
Charakteryzuje się łagodnym smakiem.
Zapach
Zapach ma nieprzyjemny, utrzymujący się długo po jej zjedzeniu.
Kolor
Ta odmiana cebuli ma ciemnoczerwoną skórkę i białofioletowy miąższ.
Ocena świeżości
Świeża cebula nie powinna mieć żadnych objawów gnicia lub zepsuć, które czyniły by ją niezdatną do zjedzenia. Nie powinna posiadać jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych. Warzywo powinno być jędrne i zwarte, bez zgrubień spowodowanych nieprawidłowym wzrostem. Może posiadać niewielkie wady kształtu, oraz niewielkie wady barwy.
Sposób przygotowania
Należy ją obrać z łusek, umyć i pokroić wedle uznania.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu.
Ciekawostki
Regularne jedzenie cebuli powoduje wzrost dobrego cholesterolu. Wyciąg z cebuli używany jest do pielęgnacji włosów - ogranicza ich przetłuszczanie się. Surowa cebula jest także doskonałym środkiem uśmierzającym ból po ukąszeniu owadów.
Nazwa w języku angielskim
Red onion
Nazwa w języku francuskim
Oignon rouge
Nazwa w języku niemieckim
Rote Zwiebel

Cebula czerwona wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
142
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
34
kcal
Woda
90
g
Białko ogółem
1.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.5
g
Błonnik pokarmowy
1.7
g
Izoleucyna
81
mg
Leucyna
113
mg
Lizyna
95
mg
Metionina
21
mg
Fenyloalanina
61
mg
Treonina
74
mg
Tryptofan
21
mg
Walina
84
mg
Sód
17
mg
Potas
212
mg
Wapń
18
mg
Fosfor
49
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
1.22
mg
Cynk
0.52
mg
Miedź
0.07
mg
Mangan
0.137
mg
retinol
0
μg
witamina D
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.05
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.09
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.072
mg
foliany (kwas foliowy)
16
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
7.4
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.067
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.056
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.156
g

Przepisy z produktem:

Krewetki w tempurze z sałatką z mango i sosem kokosowym z curry.
Krewetki obieramy, odrywamy głowę pozostawiając na końcu ogona płetwę skorupiaka. Nacinamy ...
Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni
Umyte ziemniaki kroimy w plastry ok 1,5cm, solimy i pieprzymy dodajemy odrobinę masła pakujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Oczywiscie ze cukrzyk jesc nie moze tego typu ciasta. Glownie z powodu tego ze przeciez dla ...
Kogo kręci jedzenie ZŁOTA?
nie wiem o jakej wadze tu mowa trzeba swobodnie przyjac na 1 kg gesi co najmnej 1godzine.Sprariona ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.508