Opis:
Definicja
Kiwi to owoc rośliny z rodzaju Actinidia. Do Europy przywędrował z Azji, gdzie do dziś jest bardzo popularny.
Zastosowanie
Owoce można jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone. Odpowiednio pokrojone świetnie nadają się do sałatek owocowych, deserów na ciepło i zimno, lodów, sorbetów, ciast i ciasteczek, tart, naleśników oraz omletów. Można je również suszyć kandyzować lub podawać z alkoholem. Doskonale smakują z mlecznymi produktami takimi jak ser, jogurt i maślanka.
Smak
Charakteryzuje się słodkim i jednocześnie kwaskowatym smakiem.
Kolor
Na powierzchni skórki są małe włoski brązowo-zielonego koloru, miąższ jest zielony.
Zapach
Owoc pachnie świeżo i charakterystycznie.
Kształt
Ma owalny, jajowaty kształt.
Rozmiar
Osiąga długość około 6 cm i 4.5 cm w obwodzie.
Sposób przechowywania
Kiwi powinno się przechowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Kupując kiwi należy wybierać tylko twarde owoce, gdyż cecha ta jest gwarancją świeżości. Przejrzałe mają przeschniętą skórkę i są bardzo miękkie.
Dobre źródło
Miąższ jest bogaty w cukry, witaminę C, D, witaminy z grupy B oraz kwas cytrynowy. Ponadto zawiera również żelazo, wapń i kwas foliowy.
Ciekawostki
Z przetartego kiwi możemy robić maseczki na twarz, które świetnie wpływają na cerę.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to chiński agrest.
Nazwa w języku angielskim
Kiwi
Nazwa w języku francuskim
Kiwi
Nazwa w języku niemieckim
Kiwi
Nazwa łacińska
Actinidia chinensis

Kiwi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
234
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
56
kcal
Woda
84
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
13.9
g
Sacharoza
0.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.3
g
Błonnik pokarmowy
2.1
g
Izoleucyna
41
mg
Leucyna
45
mg
Lizyna
58
mg
Metionina
12
mg
Cystyna
8
mg
Fenyloalanina
41
mg
Tyrozyna
28
mg
Treonina
49
mg
Tryptofan
13
mg
Walina
43
mg
Arginina
59
mg
Histydyna
16
mg
Alanina
55
mg
Kwas asparginowy
113
mg
Kwas glutaminowy
151
mg
Glicyna
66
mg
Prolina
47
mg
Seryna
53
mg
Sód
4
mg
Potas
290
mg
Wapń
25
mg
Fosfor
32
mg
Magnez
15
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.13
mg
Mangan
0.1
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
0
μg
beta karoten
43
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.02
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.05
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.15
mg
foliany (kwas foliowy)
25
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
59
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.06
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.12
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.06
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.12
g
Kwas linolowy
0.19
g
Linolenowy
0.06
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.25
g

Przepisy z produktem:

Sałata z kiwi
Liście sałaty dokładnie myjemy, osuszamy i rozdzieramy na mniejsze kawałki.Kiwi obieramy ze ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.271
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});