Soczewica czerwona

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Soczewicę możemy wykorzystać jako dodatek do sałatek, zup lub zapiekanek.
Gatunek, rodzina
Należy do roślin jednorocznych lub dwuletnich z rodziny bobowatych.
Występowanie
Soczewica jadalna pochodzi z zachodniej Azji. Obecnie najbardziej rozpowszechniona jest w krajach Bliskiego Wschodu. W Europie największymi plonami może poszczycić się Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko.
Sezony występowania
Suche nasiona soczewicy dostępne są przez cały rok.
Rozmiar
W podłużnych strączkach soczewicy znajduje się od 1 do 3 okrągłych, spłaszczonych ziaren. Ziarna te osiągają rozmiar od 3 do 9mm.
Smak
Posiada ona lekko mączny smak.
Kolor
Ta odmiana soczewicy charakteryzuje się czerwoną barwą nasion, które mogą być pokryte drobnymi plamkami.
Ocena świeżości
Dobrej jakości ziarna powinny być twarde i bez przebarwień.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem lub dodaniem do potraw soczewicę należy przebrać, usunąć zanieczyszczenia, następnie opłukać, moczyć przez około 30 minut i ugotować.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać ją w suchym miejscu. Po długim przechowywaniu ziarna mogą zblednąć.
Nazwa w języku angielskim
Red lentils
Nazwa w języku francuskim
Lentilles rouges
Nazwa w języku niemieckim
Rote Linsen

Soczewica czerwona wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1369
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
327
kcal
Woda
11.9
g
Popiół
2.2
g
Białko ogółem
25.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
25.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
57.5
g
Sacharoza
1.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
44.5
g
Błonnik pokarmowy
8.9
g
Izoleucyna
1137
mg
Leucyna
2010
mg
Lizyna
1888
mg
Metionina
210
mg
Cystyna
254
mg
Fenyloalanina
1380
mg
Tyrozyna
839
mg
Treonina
1049
mg
Tryptofan
254
mg
Walina
1303
mg
Arginina
2264
mg
Histydyna
718
mg
Alanina
1137
mg
Kwas asparginowy
3037
mg
Kwas glutaminowy
4308
mg
Glicyna
1093
mg
Prolina
1137
mg
Seryna
1380
mg
Sód
2
mg
Potas
874
mg
Wapń
46
mg
Fosfor
301
mg
Magnez
71
mg
Żelazo
5.8
mg
Cynk
3.34
mg
Miedź
0.85
mg
Mangan
1.35
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
10
μg
retinol
0
μg
beta karoten
60
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.22
mg
witamina B1 (tiamina)
1.072
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.446
mg
Niacyna
2.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
479
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3
mg
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.39
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.03
g
Kwas arachidowy
0.03
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.45
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.51
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.03
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.54
g
Kwas linolowy
1.14
g
Linolenowy
0.27
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.41
g

Przepisy z produktem:

Orientalne chilli
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu odcedzamy i gotujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.278