Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka pełnoziarnista orkiszowa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąka pełnoziarnista orkiszowa znalazła zastosowanie przy produkcji chleba i bułek typu graham. Można z niej robić kruche ciasta, ciasteczka, herbatniki, paluszki, krakersy, faworki. Coraz częściej wykorzystuje się ją do kleików, naleśników, zagęszczania zup, sosów oraz wygniatania ciasta na pierogi, kluski i makaron. Czerstwe pieczywo wykonane z mąki orkiszowej, ścierane jest na tarce i stosowane jako panierka do mięsa i ryb.
Cechy charakterystyczne
Mąka ta otrzymywana jest poprzez zmielenie specjalnej odmiany pszenicy -Triticum spelta. Chleb upieczony z tej mąki jest mniej porowaty, dobrze się kroi i dłużej zachowuje świeżość. Mąka orkiszowa zawiera więcej witamin, błonnika, żelaza, nasyconych kwasów tłuszczowych i białka w porównaniu do zwykłej mąki pszennej. Polecana jest osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu.
Nazwa w języku angielskim
Spelt
Nazwa w języku francuskim
Épeautre
Nazwa w języku niemieckim
Dinkel

Mąka pełnoziarnista orkiszowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1652
kJ
Białko ogółem
12.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.1
g
Węglowodany ogółem
75
g

Przepisy z produktem:

Muffinki cynamonowe z jabłkami
Rodzynki zalewamy gorącą wodą.Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. ...
Ciasto z cukinii
Na grubej tarce ścieramy umytą cukinię.Orzechy włoskie drobno siekamy. Jaja ubijamy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235