Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka pełnoziarnista orkiszowa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąka pełnoziarnista orkiszowa znalazła zastosowanie przy produkcji chleba i bułek typu graham. Można z niej robić kruche ciasta, ciasteczka, herbatniki, paluszki, krakersy, faworki. Coraz częściej wykorzystuje się ją do kleików, naleśników, zagęszczania zup, sosów oraz wygniatania ciasta na pierogi, kluski i makaron. Czerstwe pieczywo wykonane z mąki orkiszowej, ścierane jest na tarce i stosowane jako panierka do mięsa i ryb.
Cechy charakterystyczne
Mąka ta otrzymywana jest poprzez zmielenie specjalnej odmiany pszenicy -Triticum spelta. Chleb upieczony z tej mąki jest mniej porowaty, dobrze się kroi i dłużej zachowuje świeżość. Mąka orkiszowa zawiera więcej witamin, błonnika, żelaza, nasyconych kwasów tłuszczowych i białka w porównaniu do zwykłej mąki pszennej. Polecana jest osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu.
Nazwa w języku angielskim
Spelt
Nazwa w języku francuskim
Épeautre
Nazwa w języku niemieckim
Dinkel

Mąka pełnoziarnista orkiszowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1652
kJ
Białko ogółem
12.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.1
g
Węglowodany ogółem
75
g

Przepisy z produktem:

Muffinki cynamonowe z jabłkami
Rodzynki zalewamy gorącą wodą.Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. ...
Ciasto z cukinii
Na grubej tarce ścieramy umytą cukinię.Orzechy włoskie drobno siekamy. Jaja ubijamy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.668