Opis:
Zastosowanie
Stosuje się go na całym świecie, ale najczęściej w: Afryce Północnej, Chinach, Indiach oraz na Bliskim Wschodzie. W całości używany jest do chleba, marynat, sosów, potraw z ryżu, kapusty i fasoli. Mielony kmin jest składnikiem mieszanek ziołowych, proszku chili, curry. Jest dodawany do potraw mięsnych, surówek, zup oraz dań smażonych.
Elementy kulinarne
Elementem kulinarnym tej rośliny są nasiona.
Pochodzenie
Kmin pochodzi z Syrii.
Smak
Ma lekko ostry, orzeźwiający, a jednocześnie palący smak.
Zapach
Charakteryzuje się silnym zapachem.
Kolor
Ma szaro-brunatny kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Napar z kminku ma działanie rozkurczowe i ułatwia trawienie. Daję ulgę przy wzdęciach, kolkach i zaparciach.
Ciekawostki
Kmin jest jedną z najstarszych przypraw. Wchodzi w skład przyprawy curry.
Nazwa w języku angielskim
Cumin
Nazwa w języku francuskim
Cumin
Nazwa w języku niemieckim
Kreuzkümmel

Kmin wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1570
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
375
kcal
Woda
8.1
g
Popiół
7.6
g
Białko ogółem
17.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
17.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
44.2
g
Błonnik pokarmowy
10.5
g
Izoleucyna
826
mg
Leucyna
1218
mg
Lizyna
1031
mg
Metionina
361
mg
Cystyna
329
mg
Fenyloalanina
867
mg
Tyrozyna
642
mg
Treonina
756
mg
Tryptofan
244
mg
Walina
1037
mg
Arginina
1252
mg
Histydyna
550
mg
Alanina
914
mg
Kwas asparginowy
2084
mg
Kwas glutaminowy
3169
mg
Glicyna
1322
mg
Prolina
917
mg
Seryna
946
mg
Sód
168
mg
Potas
1788
mg
Wapń
931
mg
Fosfor
499
mg
Magnez
366
mg
Żelazo
66.4
mg
Cynk
4.8
mg
Miedź
0.9
mg
Mangan
3.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
64
μg
retinol
0
μg
beta karoten
762
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
3.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.6
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
7.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.018
g
Kwas laurynowy
0.018
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.018
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.137
g
Kwas stearynowy
0.344
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.5
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
13.618
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.212
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
14
g
Kwas linolowy
3.103
g
Linolenowy
0.176
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.3
g

Przepisy z produktem:

Curry
Pieczemy ziarna kardamonu w piekarniku nagrzanym do 350ºC przez 7 minut.Mieszamy wszystkie ...
Baranina z warzywami
Baraninę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.249
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});