Koncentrat pomidorowy

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Wykorzystywany jest w gastronomii. Dodaje się go do zup i sosów. Doskonale pasuje do mięs i makaronów. Powszechnie używany do spaghetti, gołąbków, młodej kapusty i zupy pomidorówki.
Elementy kulinarne
Należy do grupy częściowo odwodnionych produktów (zawiera około 50% suchej masy), które w wyniku pasteryzacji mają przedłużony termin ważności. Koncentrat ten powstał na bazie pomidorów.
Smak
Ma charakterystyczny smak pomidorów.
Zapach
Wyróżnia się słono-kwaśnym zapachem.
Kolor
Koncentrat pomidorowy ma ciemnoczernowy kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Zawiera likopen-związek o działaniu antyutleniającym, który zapobiega powstawaniu nowotworom. Z koncentratu likopen wchłania się lepiej niż ze świeżych pomidorów. Zawiera dużo potasu.
Ciekawostki
Przeciętnie z 6kg świeżych pomidorów uzyskuje się około 1kg gotowego produktu.
Nazwa w języku angielskim
Tomato paste
Nazwa w języku francuskim
Pâte de tomates
Nazwa w języku niemieckim
Tomatenmark

Koncentrat pomidorowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
387
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
92
kcal
Woda
73.5
g
Popiół
2.7
g
Białko ogółem
4.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
5.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
18.9
g
Sacharoza
0.3
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.2
g
Błonnik pokarmowy
4.1
g
Izoleucyna
148
mg
Leucyna
215
mg
Lizyna
228
mg
Metionina
37
mg
Cystyna
44
mg
Fenyloalanina
166
mg
Tyrozyna
104
mg
Treonina
178
mg
Tryptofan
54
mg
Walina
159
mg
Arginina
159
mg
Histydyna
124
mg
Alanina
246
mg
Kwas asparginowy
959
mg
Kwas glutaminowy
2294
mg
Glicyna
129
mg
Prolina
172
mg
Seryna
184
mg
Sód
30
mg
Potas
1072
mg
Wapń
55
mg
Fosfor
74
mg
Magnez
51
mg
Żelazo
1.9
mg
Cynk
0.99
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.23
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
76
μg
retinol
0
μg
beta karoten
901
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.196
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.195
mg
Niacyna
4.07
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.57
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
38.1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.083
g
Kwas stearynowy
0.016
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.064
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.152
g
Linolenowy
0.007
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g

Przepisy z produktem:

Pomidorowe cappucino
Cebule pociętą w drobna kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor.Dodajemy koncentrat, ...
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w niewielką ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.341
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});