Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Cechy charakterystyczne
Makaron razowy wytwarza się z mąki razowej z pełnego przemiału. Charakteryzuje się ciemną, brązową barwą. Gotuje się go o kilka minut dłużej niż makaron z białej mąki. Powinien być miękki, ale nierozgotowany. Najczęściej wybierany jest przez osoby odchudzające się i dbające o zdrowie. Zawiera znaczne ilości błonnika, witamin, składników mineralnych. Ma mniej skrobi i kalorii w porównaniu do makaronu wykonanego z mąki pszennej.
Zastosowanie
Makaron razowy podawany jest jako dodatek do dań głównych: zup, sosów, zapiekanek. Dodawany jest także do sałatek i dań warzywnych. Może być serwowany zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze smakuje ze słonymi dodatkami. Rzadko podawany jest do słodkich sosów i owoców, ze względu na swój lekko kwaskowy smak. W kuchni coraz częściej wybiera makaron z mąki pszennej niż z mąki białej.
Nazwa w języku angielskim
Wholemeal pasta
Nazwa w języku niemieckim
Vollkorn Nudeln

Makaron razowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1453
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
348
kcal
Woda
7.3
g
Popiół
1.6
g
Białko ogółem
14.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
75
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
8.3
g
Izoleucyna
570
mg
Leucyna
1000
mg
Lizyna
390
mg
Metionina
240
mg
Cystyna
306
mg
Fenyloalanina
728
mg
Tyrozyna
382
mg
Treonina
390
mg
Tryptofan
190
mg
Walina
640
mg
Arginina
517
mg
Histydyna
344
mg
Alanina
457
mg
Kwas asparginowy
660
mg
Kwas glutaminowy
5073
mg
Glicyna
530
mg
Prolina
1561
mg
Seryna
713
mg
Sód
8
mg
Potas
215
mg
Wapń
40
mg
Fosfor
258
mg
Magnez
143
mg
Żelazo
3.6
mg
Cynk
2.4
mg
Miedź
0.5
mg
Mangan
3.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina D
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
5.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
57
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.002
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.24
g
Kwas stearynowy
0.013
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.3
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.19
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.2
g
Kwas linolowy
0.529
g
Linolenowy
0.027
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.175
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});