Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Mleko jest wydzieliną gruczołu mlekowego, powstającą u samic ssaków w okresie laktacji. Wyróżnia się kilka rodzajów mleka: surowe (prosto od krowy), świeże, pasteryzowane i UHT. Najpopularniejsze jest mleko krowie (na rynku dostępne są mleka o różnej zawartości procentowej tłuszczu: 0%, 0,5%,1,5,%, 2%, 3,2%, 3,5%. Jednak coraz częściej w sklepach spotkać można także mleko innych zwierząt np. owcze i kozie.
Dobre źródło
Produkt ten jest dobrym źródłem wapnia, białka oraz witamin B12 i B2.
Sposób przechowywania
Mleko, niezależnie od jego rodzaju, należy przechowywać w lodówce do kilku dni.
Sposób produkcji
Mleko możemy pić zarówno bezpośrednio po wydojeniu krowy jak i po przetworzeniu. Mleko pasteryzowane uzyskiwane jest dzięki procesowi pasteryzacji. Obecnie coraz popularniejsze staje się mleko pasteryzowane metodą mikrofiltracji. Zawiera ono taką samą ilość witamin i składników mineralnych, co świeże mleko. Mleko UHT natomiast poddaje się procesowi sterylizacji. Przepuszcza się je przez cienkie rurki o bardzo wysokiej temperaturze 130-300ºC. Przy wyborze tej metody smak mleka pozostaje niezmieniony.
Ciekawostki
Najdroższe mleko świata to mleko myszy pozyskiwane do celów badawczych. Aby otrzymać litr takiego mleka trzeba zapłacić 20000 euro i wydoić 4000 gryzoni.
Nazwa łacińska
Lac
Nazwa w języku angielskim
Milk
Nazwa w języku francuskim
Lait
Nazwa w języku niemieckim
Milch

Mleko wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
215
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
51
kcal
Woda
89
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
3.4
g
Białko zwierzęce
3.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
8
mg
Węglowodany ogółem
4.9
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
4.7
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
190
mg
Leucyna
296
mg
Lizyna
333
mg
Metionina
83
mg
Cystyna
26
mg
Fenyloalanina
158
mg
Tyrozyna
133
mg
Treonina
130
mg
Tryptofan
41
mg
Walina
228
mg
Arginina
111
mg
Histydyna
89
mg
Alanina
110
mg
Kwas asparginowy
248
mg
Kwas glutaminowy
662
mg
Glicyna
62
mg
Prolina
317
mg
Seryna
181
mg
Sód
45
mg
Potas
141
mg
Wapń
120
mg
Fosfor
86
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.32
mg
Miedź
0.02
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
25
μg
retinol
23
μg
beta karoten
12
μg
witamina D
0.02
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.07
mg
witamina B1 (tiamina)
0.037
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.17
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0.06
g
Kwas kapronowy
0.04
g
Kwas kaprylowy
0.02
g
Kwas kaprynowy
0.05
g
Kwas laurynowy
0.07
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.21
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.49
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.02
g
Kwas stearynowy
0.21
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.19
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.03
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.52
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.63
g
Kwas linolowy
0.03
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g

Przepisy z produktem:

Fondant czekoladowy z malinami
Maliny gotujemy z dodatkiem cukru i posiekanymi listkami mięty.Gdy nadmiar soku nam odparuje ...
Ciacho jabłko karmel orzech
Biszkopt jabłkowy: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić jabłka w półksiężyce. Ubić ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});