Opis:
Zastosowanie
Suszone pomidory doskonale smakują ze świeżą bazylią. Są bardzo dobrym dodatkiem do sałatek. W kuchni śródziemnomorskiej używane są w zamian za włoszczyznę.
Gatunek, rodzina
Pomidor należy do rodziny psiankowatych.
Sezony występowania
Pomidor suszony dostępny jest przez cały rok ze zwględu na zastosowaną obróbkę termiczną, jaką jest suszenie.
Rozmiar
Długość pomidora jest zróżnicowana i waha się w granicach 3-6cm, szerokość 2-4cm. Wielkość uwarunkowana jest użytymi do suszenia odmianami pomidora.
Smak
Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem.
Zapach
Zapach suszonego pomidora tak jak i smak jest słodko-kwaśny.
Ocena świeżości
Charakteryzuje go pomarszczona skóra o intensywnej czerwonej barwie. Dobrej jakości pomidory będą miały charakterystyczny słodko-kwaśny zapach. W przypadku nienadających się do zjedzenia warzyw, zapach ten będzie mniej intensywny lub stęchły.
Sposób przygotowania
Do przygotowania pomidorów suszonych potrzebne są świeże pomidorów. Świeże pomidory kroi się na połówki. Następnie wystawia się je na działanie promieni słonecznych (ewentualnie suszy w piekarniku). Proces suszenia powinien być jak najdłuższy.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w suchym, ciepłym i zacienionym miejscu.
Nazwa w języku angielskim
Dried Tomato
Nazwa w języku francuskim
Tomates sechees
Nazwa w języku niemieckim
Getrocknete tomaten

Pomidor suszony wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1080
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
258
kcal
Woda
14.6
g
Popiół
12.6
g
Białko ogółem
14.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
55.8
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
12.3
g
Izoleucyna
339
mg
Leucyna
517
mg
Lizyna
519
mg
Metionina
122
mg
Cystyna
183
mg
Fenyloalanina
366
mg
Tyrozyna
242
mg
Treonina
357
mg
Tryptofan
104
mg
Walina
361
mg
Arginina
343
mg
Histydyna
214
mg
Alanina
402
mg
Kwas asparginowy
1957
mg
Kwas glutaminowy
5202
mg
Glicyna
348
mg
Prolina
266
mg
Seryna
375
mg
Sód
2095
mg
Potas
3427
mg
Wapń
110
mg
Fosfor
356
mg
Magnez
194
mg
Żelazo
9.1
mg
Cynk
2
mg
Miedź
1.4
mg
Mangan
1.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
151.87
μg
retinol
0
μg
beta karoten
524
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.03
mg
witamina B1 (tiamina)
0.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.5
mg
Niacyna
9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
68
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
39.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.004
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.326
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.096
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.4
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.476
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.5
g
Kwas linolowy
1.104
g
Linolenowy
0.011
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.12
g

Przepisy z produktem:

Polędwiczka z tapenadą i polentą z pomidorami suszonymi
Przygotowanie polenty zaczynamy od zagotowania wody z dodatkiem pomidorów suszonych pokrojonych w ...
Feta zapiekana w grillowanej cukini
Papryke przekrajamy na pół wycinając ze środka białe części oraz nasiona.Następnie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.299
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});