Opis:
Zastosowanie
W Polsce jest całkowity zakaz połowu jesiotra, jednakże jest on importowany. Mięso tej ryby jest białe, tłuste i soczyste. Jesiotra można grillować, smażyć i marynować. Doskonale nadaje się także do wędzenia. Mięso jest na tyle smaczne, że można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jesiotra nie skrobie się z łusek, jedynie ściąga się skórę. Do doprawiania stosuje się zwykle natkę pietruszki, bazylię i sok z cytryny. Z jesiotra pozyskuje się także bardzo cenny czarny kawior.
Występowanie
Zamieszkuje wody Adriatyku, Morza Czarnego, Islandii, Norwegii, Morza Śródziemnego. Są także gatunki, które lubują się w bardzo zimnych, północnych zatokach oceanu (np. jesiotr syberyjski).
Gatunek, rodzina
Jesiotr należy do rzędu jesiotrokształtnych, do rodziny jesiotrowatych.
Cechy charakterystyczne
Ciało jesiotra jest lekko spłaszczone w części grzbietowo-brzusznej. Przybiera odcienie szarobrązowe. Długi tułów pokryty jest pięcioma szeregami kostnych tarczek. Ma wyraźną linię boczną. Jesiotr należy do dużych ryb. Niekiedy osiąga ponad 4 m długości i 400 kg masy. Żeruje przeważnie w nocy, w dzień jego aktywność znacznie spada.
Nazwa w języku angielskim
Sturgeon
Nazwa w języku francuskim
Esturgeon
Nazwa w języku niemieckim
Stör

Jesiotr wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
440
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
105
kcal
Woda
76.55
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
16.14
g
Białko zwierzęce
6.14
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
744
mg
Leucyna
1312
mg
Lizyna
1483
mg
Metionina
478
mg
Cystyna
173
mg
Fenyloalanina
630
mg
Tyrozyna
545
mg
Treonina
708
mg
Tryptofan
181
mg
Walina
832
mg
Arginina
966
mg
Histydyna
475
mg
Alanina
976
mg
Kwas asparginowy
1653
mg
Kwas glutaminowy
2410
mg
Glicyna
775
mg
Prolina
571
mg
Seryna
659
mg
Sód
54
mg
Potas
284
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
211
mg
Magnez
35
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.42
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.03
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
210
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.07
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.07
mg
Niacyna
8.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
15
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
2.2
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.154
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.685
g
Kwas stearynowy
0.076
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.92
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
1.433
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.054
g
Kwas erukowy
0.023
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.9
g
Kwas linolowy
0.068
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.128
g
Kwas arachidonowy
0.062
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.194
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.045
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.093
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
buy essays buy an essay paper buy essays buy essay
college essays college essay college essay online writing essays help
writing essay online online essay help write my essay online homework online
quick approval loans quick loans for people with bad credit quick payday loans no credit check ...
homepage payday loans online loans online Check Out Your URL
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.231