Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Mleko 2% przeznaczone do obrotu, uzyskane jest z mleka surowego poddanego obróbce cieplnej. Oferowane jest w postaci mleka pasteryzowanego, mleka UHT lub mleka sterylizowanego o zawartości 2g tłuszczu na 100g produktu.
Dobre źródło
Jest ono dobrym źródłem wapnia, białka oraz witamin D i A.
Sposób przechowywania
Mleko przechowuje się w temparaturze nie wyższej niż 6ºC.
Sposób produkcji
Mleko spożywcze pasteryzowane poddaje się procesowi pasteryzacji w temperaturze wyższej niż 71,1ºC przez 15 sekund. Natomiast mleko UHT produkowane jest przy zastosowaniu temperatury nie niższej niż 135ºC w czasie co najmniej 1 sekundy, zaś mleko spożywcze sterylizowane produkowane jest przy zastosowaniu obróbki termicznej w hermetycznych szczelnych opakowaniach.
Ciekawostki
W czasach starożytnych i biblijnych duże ilości mleka były synonimem bogactwa, gdyż do jego wytworzenia potrzebne były liczne stada bydła. Stąd wyrażenie \"kraina mlekiem i miodem płynąca\".
Nazwa w języku angielskim
Milk 2%
Nazwa w języku francuskim
Lait 2%
Nazwa w języku niemieckim
Milch 2%

Mleko 2% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
215
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
51
kcal
Woda
89
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
3.4
g
Białko zwierzęce
3.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
8
mg
Węglowodany ogółem
4.9
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
4.7
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
190
mg
Leucyna
296
mg
Lizyna
333
mg
Metionina
83
mg
Cystyna
26
mg
Fenyloalanina
158
mg
Tyrozyna
133
mg
Treonina
130
mg
Tryptofan
41
mg
Walina
228
mg
Arginina
111
mg
Histydyna
89
mg
Alanina
110
mg
Kwas asparginowy
248
mg
Kwas glutaminowy
662
mg
Glicyna
62
mg
Prolina
317
mg
Seryna
181
mg
Sód
45
mg
Potas
141
mg
Wapń
120
mg
Fosfor
86
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.32
mg
Miedź
0.02
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
25
μg
retinol
23
μg
beta karoten
12
μg
witamina D
0.02
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.07
mg
witamina B1 (tiamina)
0.037
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.17
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.19
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.63
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g

Przepisy z produktem:

Zapiekanka ziemniaczana po góralsku
Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.W międzyczasie umyte ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.225
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});