Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Rakija to bałkański napój alkoholowy, otrzymywany w procesie destylacji różnych owoców. Rakija ma bardzo dużo swoich odmian i często jest wytworem domowej produkcji. Wytwarzana jest w Bułgarii, Bośni, Chorwacji, Grecji, Macedonii, Serbii, Rumunii, Albanii i na Węgrzech.
Zawartość alkoholu
35-80%
Sposób produkcji
Owoce poddaje się procesowi fermentacji w beczce z drzewa morwowego, przykrytej płótnem. Następnie w dwuczęściowym alembiku połączonym schładzaną spiralną rurką (zwanym kazanem) ogrzewa się zawartość do temperatury w której paruje alkohol. Jest on skraplany i odprowadzany do drugiego naczynia. Trunek jest gotowy do spożycia, choć żeby zwiększyć jego walory poddaje się go często drugiej destylacji.
Pochodzenie
Rakija pochodzi z Bałkan. Wytwarzano ją już w XVI wieku w Serbi. Sama zaś nazwa ma rodowód turecki.
Skład
winogrona, jabłka ,figi, brzoskwinie, morele, pigwy i inne owoce.
Sposób podawania
Bułgarzy mają powiedzenie, że dwie najgorsze rzeczy na świecie to ciepła rakija i zimna kobieta. Schłodzona Rakija jest częstym towarzyszem w życiu mieszkańców półwyspu bałkańskiego. Jest obecna zarówno na weselach, gdzie ojciec pana młodego osobiście częstuje nią wszystkich gości, jak i na pogrzebach, gdzie podawana jest w bramie cmentarnej a przed wypiciem dla dla uczczenia pamięci zmarłych odlewa się kilka kropel na ziemię.
Sposób przechowywania
Nie ma specjalnych wymagań co do przechowywania Rakiji. Zwyczajowo schładza się ją przed podaniem.
Komentarz
Rakija jest bardzo różnorodnym trunkiem, począwszy od wielości smaków jak i samej jakości. Dać tego wyraz może bałkańskie stwierdzenie że można ją zrobić z wszystkiego co spadnie z drzewa. Nie należy się więc zrażać jeśli za pierwszym razem nam nie przypadnie do gustu. Próbując kilku różnych na pewno znajdziecie coś odpowiedniego dla siebie.

Rakija wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
225
kcal
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.175
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});