Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Najczęściej ozory wieprzowe podaje się na gorąco-smażone lub gotowane. Na zimno są częstym dodatkiem do galaret oraz wędzonek. W przetwórstwie ozory wieprzowe znajdują zastosowanie w wędliniarstwie, wykorzystuje się je do wyrobu wędlin podrobowych, takich, jak: kiszki, salcesony, rolady. Ozory można także peklować i wędzić.
Smak
Ozór wieprzowy ma delikatny smak. Jego konsystencja jest miękka.
Zapach
Ma charakterystyczny zapach mięsny.
Kolor
Odznacza się czerwono-różową barwą.
Przerost tłuszczowy
Ma niski przerost tłuszczowy.
Struktura mięsa
Ozór wieprzowy ma wydłużony kształt i liczne, dość wyraźne brodawki na powierzchni.
Dobre źródło
Jest on produktem wysokokalorycznym i dostarcza także znacznych ilości cholesterolu.
Nazwa w języku angielskim
Pork tongue
Nazwa w języku francuskim
Langue de porc
Nazwa w języku niemieckim
Schweinezunge
Cechy świeżego mięsa
Ozór wieprzowy ma delikatny smak, miękką konsystencję oraz czerwono-różową barwę. Charakteryzuje się niskim przerostem tłuszczowym.
Gdzie kupić
supermarket, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Wykorzystanie
galarety, wędzonki, kiełbasy, konserwy, pasztety, zupy, gulasz, dania duszone oraz smażone
Przechowywanie mięsa surowego
w lodówce do 3 dni w temp. od 2ºC do 7ºC w zamrażarce do 12 miesięcy, w temp. -12ºC do -18ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 5 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Ozór wieprzowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
691
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
165
kcal
Woda
71.4
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
16.5
g
Białko zwierzęce
16.5
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
101
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
697
mg
Leucyna
1249
mg
Lizyna
1377
mg
Metionina
396
mg
Cystyna
489
mg
Fenyloalanina
673
mg
Tyrozyna
488
mg
Treonina
673
mg
Tryptofan
160
mg
Walina
865
mg
Arginina
1137
mg
Histydyna
400
mg
Alanina
1073
mg
Kwas asparginowy
1457
mg
Kwas glutaminowy
2242
mg
Glicyna
1265
mg
Prolina
905
mg
Seryna
953
mg
Sód
108
mg
Potas
255
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
188
mg
Magnez
18
mg
Żelazo
4.5
mg
Cynk
2.6
mg
Miedź
0.23
mg
Mangan
0.03
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
9
μg
retinol
9
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0.6
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.53
mg
witamina B1 (tiamina)
0.33
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.42
mg
Niacyna
5.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.35
mg
foliany (kwas foliowy)
8
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
3.7
μg
witamina C
4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.01
g
Kwas laurynowy
0.06
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.47
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.12
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.68
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
4.71
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.09
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
5.21
g
Kwas linolowy
1.1
g
Linolenowy
0.05
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.15
g

Przepisy z produktem:

Faszerowane jaja w skorupkach
Drobno posiekane szalotki i pieczarki dusimy na maśle do miękkości. Osiem jajek gotujemy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.534