Mleko skondensowane słodzone

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Mleko skondensowane słodzone to krowie mleko, z którego usunięto wodę i dodano cukier. Jest ono bardzo gęste i słodkie. Używa się go w różnego rodzaju deserach, lodach, dodatkach do kawy i w piekarnictwie.
Dobre źródło
Mleko skondensowane słodzone jest dobrym źródłem wapnia i białka, jednak ze względu na dużą zawartość cukrów prostych nie jest ono zalecane do częstego spożycia.
Sposób przechowywania
Przechowywać powinno się je w suchym, zacieniomym miejscu. Niekoniecznie w lodówce.
Sposób produkcji
Mleko tego typu otrzymuje się poprzez odparowanie części wody w temperaturach nie powodujących denaturacji białka lub odwodnienie z użyciem metod membranowych (np. odwrócona osmoza, ultramikrofiltracja). Następnie dodaje się daną ilość cukru, uzależnioną od producenta.
Nazwa w języku angielskim
Sweetened condensed milk
Nazwa w języku francuskim
Lait condensé sucré
Nazwa w języku niemieckim
Gezuckerte Kondensmilch

Mleko skondensowane słodzone wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1364
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
326
kcal
Woda
27.5
g
Popiół
1.7
g
Białko ogółem
7.5
g
Białko zwierzęce
7.5
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
32
mg
Węglowodany ogółem
55.3
g
Sacharoza
45
g
Laktoza
10.3
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
419
mg
Leucyna
653
mg
Lizyna
735
mg
Metionina
184
mg
Cystyna
58
mg
Fenyloalanina
348
mg
Tyrozyna
293
mg
Treonina
286
mg
Tryptofan
91
mg
Walina
504
mg
Arginina
244
mg
Histydyna
197
mg
Alanina
242
mg
Kwas asparginowy
548
mg
Kwas glutaminowy
1460
mg
Glicyna
138
mg
Prolina
699
mg
Seryna
399
mg
Sód
110
mg
Potas
348
mg
Wapń
295
mg
Fosfor
212
mg
Magnez
30
mg
Żelazo
0.2
mg
Cynk
0.8
mg
Miedź
0.05
mg
Mangan
0.02
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
66
μg
retinol
58
μg
beta karoten
50
μg
witamina D
0.1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.14
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.38
mg
Niacyna
0.25
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
9
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.5
μg
witamina C
4
mg
Kwas masłowy
0.24
g
Kwas kapronowy
0.15
g
Kwas kaprylowy
0.09
g
Kwas kaprynowy
0.21
g
Kwas laurynowy
0.26
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.85
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.08
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.97
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.08
g
Kwas stearynowy
0.85
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.78
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.11
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.05
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
2.1
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.54
g
Kwas linolowy
0.11
g
Linolenowy
0.11
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.22
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.399
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});