Ocet balsamiczny biały

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Biały ocet nadaje się do sałatek, marynat, białego mięsa i ryb. Stosowany jest do tego typu dań ze względu na fakt, iż nie zmienia ich naturalnego koloru. W kulinariach stosuje się również czarny ocet balsamiczny.
Pochodzenie
Pozyskiwany jest z moszczu białych winogron.
Smak
Ma łagodny, słodko-kwaśny smak.
Zapach
Cechuje go intensywny, winny zapach.
Kolor
Charakteryzuje się białym kolorem.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Poprawia przyswajanie składników odżywczych oraz wchłanianie żelaza. Ponadto przyspiesza spalanie tłuszczu i oczyszcza organizm ze złogów.
Uboczne skutki działania
Ocet balsamiczny hamuje apetyt.
Ciekawostki
Ocet balsamiczny zawdzięcza swój niezwykły aromat i kolor dojrzewaniu w drewnianych beczkach.
Nazwa w języku angielskim
White balsamic vinegar
Nazwa w języku francuskim
Vinaigre balsamique blanc
Nazwa w języku niemieckim
Weisser Balsam-Essig

Ocet balsamiczny biały wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
368
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
88
kcal
Woda
76.5
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
23
mg
Potas
112
mg
Wapń
27
mg
Fosfor
19
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z szynki parmeńskiej i persymony
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.Persymony kroimy w kostkę.Z granatu wydobywamy pestki.Do ...
Polędwiczka z tapenadą i polentą z pomidorami suszonymi
Przygotowanie polenty zaczynamy od zagotowania wody z dodatkiem pomidorów suszonych pokrojonych w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.508