Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Mleko w proszku to czterokrotnie zagęszczone mleko krowie, uzyskiwane poprzez całkowite odwodnienie.
Dobre źródło
Jest ono dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu, magnezu oraz potasu, ale przez dużą zawartość laktozy może powodować problemy żołądkowe u wrażliwych osób.
Sposób przechowywania
Mleko w proszku należy przechowywać w suchym, zacieniomym miejscu.
Sposób produkcji
Produkowane jest z wstępnie odtłuszczonego mleka (zebrana śmietana), przez pasteryzację, zagęszczenie i suszenie rozpyłowe powietrzem o temperaturze 200°C.
Ciekawostki
Mleko w proszku jest stosowane przez niektórych kulturystów jako tani substytut odżywek białkowych, ale przez dużą zawartość cukru mlecznego nie daje dużych efektów.
Nazwa w języku angielskim
Milk powder
Nazwa w języku francuskim
Lait en poudre
Nazwa w języku niemieckim
Milchpulver

Mleko w proszku wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2076
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
496
kcal
Woda
2.47
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
26.32
g
Białko zwierzęce
26.32
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
97
mg
Węglowodany ogółem
38.42
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1592
mg
Leucyna
2578
mg
Lizyna
2087
mg
Metionina
660
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
1271
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
1188
mg
Tryptofan
371
mg
Walina
1762
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
371
mg
Potas
1330
mg
Wapń
912
mg
Fosfor
776
mg
Magnez
85
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
3.34
mg
Miedź
0.8
mg
Mangan
0.4
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
253
μg
beta karoten
55
μg
witamina D
420
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.58
mg
witamina B1 (tiamina)
0.283
mg
witamina B2 (ryboflawina)
1.205
mg
Niacyna
1.19
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.302
mg
foliany (kwas foliowy)
37
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
3.25
μg
witamina C
8.6
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
16.8
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
7.9
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Czekoladowa krajanka z marshmallows
Na niedużym ogniu roztopić w rondelku masło ciągle mieszając drewnianą łyżką. Do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.326