Opis:
Definicja
Jagoda to roślina należąca do rodziny wrzosowatych. Zazwyczaj rozsiewana jest przez zwierzęta oraz ptaki. Można ją zbierać od lipca do początku września.
Zastosowanie
Można je jeść na surowo, jak również dodawać do ciast, deserów, nadziewać nimi pierogi czy też bułki drożdżowe. Ponadto świetnie nadają się na zupy, kompoty i soki.
Smak
Smak owoców jest lekko kwaskowaty.
Kolor
Mają ciemnofioletowy lub ciemnoniebieski kolor.
Zapach
Charakteryzują sie delikatnym, leśnym, lekko słodkim zapachem.
Kształt
Są kuliste, czasami lekko spłaszczone.
Rozmiar
Owoce jagody są niewielkie, zwykle nie przekraczają 8mm średnicy.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym miejscu, również w zamrażalce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże jagody mają suchą, gładką skórkę.
Dobre źródło
Zawierają takie pierwiastki jak: cynk, selen, miedź, mangan oraz witaminy C, A, B i PP.
Ciekawostki
W medycynie ludowej jagodami leczono choroby zakaźne.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy tego owocu to: borówka i jagoda.
Nazwa w języku angielskim
Blueberry
Nazwa w języku francuskim
Myrtille commune
Nazwa w języku niemieckim
Heidelbeere
Nazwa łacińska
Vaccinium myrtillus

Jagoda czarna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
189
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
45
kcal
Woda
86.1
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12.2
g
Sacharoza
0.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
3.2
g
Izoleucyna
37
mg
Leucyna
72
mg
Lizyna
20
mg
Metionina
19
mg
Cystyna
12
mg
Fenyloalanina
43
mg
Tyrozyna
14
mg
Treonina
33
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
49
mg
Arginina
59
mg
Histydyna
17
mg
Alanina
49
mg
Kwas asparginowy
92
mg
Kwas glutaminowy
148
mg
Glicyna
49
mg
Prolina
45
mg
Seryna
35
mg
Sód
1
mg
Potas
62
mg
Wapń
15
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
2
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.45
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.84
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
6
μg
retinol
0
μg
beta karoten
34
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.88
mg
witamina B1 (tiamina)
0.018
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.018
mg
Niacyna
0.28
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
14.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.07
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.07
g
Kwas linolowy
0.17
g
Linolenowy
0.22
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.39
g

Przepisy z produktem:

Muffiny jagodowo-bakaliowe
Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, a bakalie zalewamy na chwilę wrzątkiem.Mąkę wraz z ...
Chłodnik z jagód i malin
Jagody, maliny oraz truskawki przebieramy i dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.494
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});