Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Ser biały twarogowy

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Biały ser, zwany również twarogiem, jest produktem mlecznym zaliczanym do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej konsystencji. W zależności od zawartości tłuszczu zmienia się jego konsystencja. Sery białe ze względu na zawartość tłuszczu można podzielić na: chude (0,5g tłuszczu/100g sera), półtłuste (ok. 4,7g tłuszczu/100g sera) i tłuste (10g tłuszczu/100g sera).
Zastosowanie
Ser biały jest podstawowym składnikiem sernika. Stosowany jest do nadziewania naleśników, klusek i pierogów. Spożywany jest z warzywami, konfiturami, wędliną, jak również sam ze szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, solą i pieprzem lub ze śmietaną i pieczywem. W zależności od uznania doprawia się go na słodko, słono lub pikantnie. Jest doskonałym dodatkiem do past śniadaniowych jajecznych lub rybnych.
Dobre źródło
Biały ser jest dobrym źródłem białka oraz aminokwasów.
Sposób produkcji
Przemysłowo produkuje się go z mleka uprzednio poddanego pasteryzacji, a następnie kwaszonego za pomocą bakterii kwasu mlekowego. Na końcu twaróg odciska się i formuje w zamierzony kształt.
Ciekawostki
Prawidłowa nazwa dla \"sera białego\", powszechnie stosowana przez dietetyków, to ser twarogowy. Twaróg jest tym kwaśniejszy im później jest robiony, licząc od momentu, kiedy mleko zakwasiło się i zgęstniało. Aby otrzymać słodki twarożek, należy przygotować ser w dniu zakwaszenia mleka.
Nazwa w języku angielskim
Cottage cheese
Nazwa w języku francuskim
Fromage
Nazwa w języku niemieckim
Frischkäse

Ser biały twarogowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
360
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
86
kcal
Woda
80.7
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
11.8
g
Białko zwierzęce
11.8
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
10
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
2.9
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
629
mg
Leucyna
1188
mg
Lizyna
994
mg
Metionina
286
mg
Cystyna
70
mg
Fenyloalanina
614
mg
Tyrozyna
643
mg
Treonina
532
mg
Tryptofan
156
mg
Walina
796
mg
Arginina
529
mg
Histydyna
346
mg
Alanina
409
mg
Kwas asparginowy
963
mg
Kwas glutaminowy
2769
mg
Glicyna
236
mg
Prolina
1308
mg
Seryna
680
mg
Sód
330
mg
Potas
84
mg
Wapń
91
mg
Fosfor
163
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
0.2
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
74
μg
retinol
19
μg
beta karoten
6
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.5
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0.062
g
Kwas kapronowy
0.014
g
Kwas kaprylowy
0.013
g
Kwas kaprynowy
0.037
g
Kwas laurynowy
0.04
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.15
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.017
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.443
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.007
g
Kwas stearynowy
0.197
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.01
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.407
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.4
g
Kwas linolowy
0.06
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Batoniki serowe
Twaróg rozcieramy z mąką, śmietaną, jajem, cukrem i sodą. Całość dokładnie mieszamy, aż ...
Blińczyki z nadzieniem twarogowym
Jajko ucieramy z łyżką cukru i solą, po czym dodajemy mąkę, szklankę mleka i całość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.184
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});