Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Herbatą nazywany jest napar przyrządzany z liści i pąków rośliny, należącej do rodzaju kamelia (Camelia sinensis). Polska nazwa pochodzi od dwóch łacińskich słów: Herba (ziele, trawa) oraz Thea (herbata). Stosowana jest także do naparów przyrządzanych z innych roślin, np. ostrokrzewu paragwajskiego (herbata Yerba Mate), czerwonokrzewu Aspalathus linearis (herbaty Rooibos), kory drzewa Lapacho (herbata Lapacho) czy rumianku.
Pochodzenie
Herbata pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Obecnie uprawiana jast niemal na całym kontynencie oraz w Afryce, Ameryce Południowej i Australii.
Rodzaje
Jest kilka podziałów herbat. Najczęściej dzielone są pod względem stopnia fermentacji na czarne, czerwone, zielone i białe, a także żółte. Na rynku dostępne są ich mieszanki oraz herbaty dodatkowo aromatyzowane, np. owocami, przyprawami lub kwiatami. Herbaty dzielone są też wg kraju czy regionu pochodzenia uprawy (chińskie, indyjskie), a sama roślina na trzy odmiany (wywodzącą się z Assamu, Chin i Kambodży).
Zbiór i suszenie
Okres zbiorów liści i pączków herbaty uzależniony jest miejsca uprawy. W niektórych regionach odbywa się on przez cały rok (np. na Sri Lance) lub jedynie w określonych miesiącach (np. Assam, Darjeeling). Suszenie liści zazwyczaj następuje bezpośrednio po zbiorze, czasem poprzedzone jest ich więdnięciem. Długość i warunki tego procesu zależą od planowanej dalszej obróbki.
Sposoby fermentacji
Liście herbaty mogą być poddawane fermentacji pełnej (herbaty czarne) lub częściowej (czerwone i żółte), może być także zastosowana fermentacja dodatkowa (herbata Pu-Erh). Podczas produkcji herbat zielonych i białych proces ten jest ograniczony do fermentacji bezenzymatycznej lub wcale nie zachodzi.
Nazwa w języku angielskim
Tea
Nazwa w języku francuskim
Thé
Nazwa w języku niemieckim
Tee

Herbata wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
0
kcal
Woda
99.9
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
11
mg
Potas
16
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
1
mg
Magnez
2
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.34
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.01
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Kompot z gruszek z ponczem
Obieramy gruszki ze skóry i usuwamy z nich wszystkie ziarna. Gruszki gotujemy w całości, w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.182
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});