Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Maślanka jest napojem mlecznym, może występować w formie naturalnej lub z dodatkami smakowymi. Spożywana jest najczęściej jako orzeźwiający napój mleczny i napój dietetyczny, koktajle gdyż jest sycąca i niskokaloryczna. Stanowi doskonały dodatek do posiłku lub może być sama w sobie posiłkiem np. na podwieczorek. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i reguluje procesy trawienia. Szczególnie dobrze smakuje z owocami. Nadaje się też do wypieków, jako substytut mleka.
Bakterie stosowane do ukwaszenia
Do wytworzenia maślanki nie stosuje się fermentacji bakteryjnej. Jest ona produktem ubocznym wydzielania masła ze śmietany lub śmietanki. Może być wykorzystywana do produkcji maślanki zagęszczonej oraz suszonej. Maślanka zaprawiona jest podpuszczką, wyrobioną z pasteryzowanego mleka. Ma niską zawartość tłuszczu, gęsta konsystencję, jest lekko kwaskowata i w smaku zbliżona do śmietany.
Nazwa w języku angielskim
Buttermilk
Nazwa w języku francuskim
Babeurre
Nazwa w języku niemieckim
Buttermilch

Maślanka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
167
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
40
kcal
Woda
90.1
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
3.3
g
Białko zwierzęce
3.3
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
4
mg
Węglowodany ogółem
4.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
4.7
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
204
mg
Leucyna
329
mg
Lizyna
277
mg
Metionina
81
mg
Cystyna
31
mg
Fenyloalanina
174
mg
Tyrozyna
139
mg
Treonina
158
mg
Tryptofan
36
mg
Walina
243
mg
Arginina
126
mg
Histydyna
95
mg
Alanina
119
mg
Kwas asparginowy
264
mg
Kwas glutaminowy
643
mg
Glicyna
73
mg
Prolina
334
mg
Seryna
172
mg
Sód
105
mg
Potas
151
mg
Wapń
116
mg
Fosfor
89
mg
Magnez
11
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
7
μg
beta karoten
1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.04
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.2
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0.029
g
Kwas kapronowy
0.017
g
Kwas kaprylowy
0.01
g
Kwas kaprynowy
0.022
g
Kwas laurynowy
0.025
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.089
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.231
g
Kwas stearynowy
0.107
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.5
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.221
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.02
g
Linolenowy
0.013
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.05
g

Przepisy z produktem:

Pancakes
Roztopić masło. Suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu roztrzepać maślankę z ...
Karp z makową panierką w sosie wiśniowym z plackami z kiszonej kapusty i grzybów
Na każdym talerzu kładziemy placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na górę kawałek ryby z ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.866