Szczypiorek chiński

Opis:
Zastosowanie
Najczęściej używany jest jako dodatek do surówek, sałatek, twarożków, zup oraz kanapek. W kuchni azjatyckiej często wykorzystywany jest jako farsz do pierogów w połączeniu z jajami, krewetkami i wieprzowiną. Kwiaty szczypioru też są jadalne i służą jako przyprawa.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny czosnkowatych.
Występowanie
Uprawiany jest przede wszystkim w Chinach, Korei i Wietnamie. Coraz bardziej doceniany także w innych krajach.
Sezony występowania
W krajach azjatyckich uprawiany jest przez cały rok. W Wielkie Brytanii uprawiany szklarniowo.
Rozmiar
Wyrasta z cebulki i osiąga długość do 20cm.
Smak
Ma charakterystyczny posmak czosnku - lekko palący.
Zapach
Ma wyraźny, ostry zapach.
Ocena świeżości
Świeży szczypiorek powinien być jędrny i w miarę sztywny. Nieświeży można poznać po zwiotczałych opadających łodyżkach oraz po tym, że po przekrojeniu są nadmiernie śliskie w środku.
Sposób przygotowania
Przed spożyciem szczypiorek obcinamy możliwie najbliżej zakończenia cebulki i myjemy.
Sposób przechowywania
Szczypiorek najlepiej przechowywać w lodówce, jednakże nie dłużej niż kilka dni.
Ciekawostki
Kwiaty szczypioru są na tyle delikatne i ładne, że służą za dekorację w niejednym, azjatyckim domu.
Nazwa regionalna lub potoczna
Szczypiorek chiński inaczej nazywany jest kuse lub buchu.
Nazwa w języku angielskim
Chinese Chives
Nazwa w języku francuskim
Ciboulette chinoise
Nazwa w języku niemieckim
Chinesischer Schnittlauch
Nazwa łacińska
Allium tuberosum , Allium ramosum
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.468
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});