Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Wino różowe (rose) jest odmianą napoju alkoholowego uzyskiwanego poprzez fermentację ciemnych winogron (m.in. Granacha, Zinfandel). Nie jest to, jakby się mogło wydawać, mieszanina wina białego z czerwonym. Wina różowe w większości występują jako odmianowe i mają barwę od jasno łososiowej po prawie nieprzejrzystą czerwień. Charakteryzują się aromatami zbliżonymi do win czerwonych, jednak są o wiele bardziej delikatne.
Sposób produkcji
Winifikacja win różowych jest bardzo podobna do produkcji win białych. Właściwie jedyna różnica polega na tym, że przez krótki okres czasu moszcz pozostaje w kontakcie z miazgą, by ta nadała mu pożądany kolor. Następny w kolejności jest etap fermentacji alkoholowej. Polega ona na zamianie cukrów na alkohol, a dokonują tego drożdże. I tu znowu, w zależności od winiarza, użyte są dzikie drożdże występujące na skórkach winogron, lub drożdże hodowlane. Kolejną opcją na tym etapie jest dodanie do moszczu cukru tuż przed fermentacją. Jest to uzależnione od jego poziomu w jagodach. Takie dosładzanie fachowo nazywane jest szaptalizacją. Jeśli winogrona są z kolei zbyt słodkie, wtedy mamy do czynienia z dokwaszaniem moszczu kwasem winnym lub cytrynowym. Sam proces fermentacji jest bardzo burzliwy. Podczas spalania się drożdży i cukrów oprócz alkoholu pojawia się dwutlenek węgla. Temperatura moszczu może znacznie wzrosnąć, dlatego kadzie często są chłodzone. Zbyt wysoka temperatura może niekorzystnie wpłynąć na późniejszą jakość wina. Fermentacja alkoholowa w przypadku win białych trwa dłużej niż w przypadku win czerwonych. Spowodowane jest to chęcią wydobycia niezwykle delikatnych aromatów owocowych. Proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez wychłodzenie lub przez dodanie do już uzyskanego wina dwutlenku siarki. Czasami następnym etapem jest fermentacja malolaktyczna. Polega ona na przemianie zawartego w winie kwasu jabłkowego na kwas mlekowy. W przypadku win różowych, podobnie jak przy winach białych, dojrzewanie odbywa się głównie w kadziach ze stali nierdzewnej. Wina takie mają zupełnie inny charakter niż te, które dojrzewają w beczkach dębowych. Podczas dojrzewania, często stosuje się obciąganie wina znad naturalnie powstającego osadu, i przelewanie go do czystych zbiorników gdzie dalej dojrzewa. Kolejnie, wino poddawane jest klarowaniu. Jednym ze sposobów jest dodanie białka jaja kurzego które ma właściwości wiążące. W ten sposób niepożądane elementy łączą się ze sobą i opadają na dno. Następnie części stałe zostają oddzielone poprzez filtrację. Tak przefiltrowane wino odmianowe jest gotowe do butelkowania. Wina różowe z reguły pija się młode, tak więc starzenie w butelkach jest bardzo rzadko spotykane.
Komentarz
Wino różowe podajemy w kieliszkach do wina białego i w podobnej temperaturze (10 - 12 stopni Celsjusza). Jeśli chodzi o dobór potraw, to wino różowe idealnie sprawdzi się jako towarzysz lekkich dań z drobiu, owocach morza czy owocowo - warzywnych sałat. Bardzo polecane jest na wszelkiego rodzaju przyjęcia w ogrodzie, pikniki.

Wino Różowe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
356
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
85
kcal
Woda
86.5
g
Popiół
0.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Węglowodany ogółem
2.6
g
Laktoza
0
g
Sód
4
mg
Potas
127
mg
Wapń
8
mg
Fosfor
23
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.18