Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Kurczaki hodowlane charakteryzują się szybkim przyrostem masy mięśniowej w stosunkowo krótkim czasie (waga kogutów dochodzi nawet do 5 kg). Ich mięso jest bardzo dobrym źródłem białka, fosforu i żelaza. Idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia i gotowania. Ponadto na stałe zadomowiło się w sztuce kulinarnej wielu państw stanowiąc główny składnik potraw narodowych np. we Francji - poule au pot lub Japonii - tori teriaki.
Nazwa w języku angielskim
Chicken
Nazwa w języku francuskim
Poulet
Nazwa w języku niemieckim
Huhn

Kurczak wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
498
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
119
kcal
Woda
75.5
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
21.4
g
Białko zwierzęce
21.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1130
mg
Leucyna
1605
mg
Lizyna
1818
mg
Metionina
592
mg
Cystyna
274
mg
Fenyloalanina
849
mg
Tyrozyna
722
mg
Treonina
904
mg
Tryptofan
250
mg
Walina
1061
mg
Arginina
1290
mg
Histydyna
664
mg
Alanina
1167
mg
Kwas asparginowy
1907
mg
Kwas glutaminowy
3204
mg
Glicyna
1051
mg
Prolina
880
mg
Seryna
736
mg
Sód
77
mg
Potas
229
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
173
mg
Magnez
25
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
1.5
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
52
μg
retinol
16
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
8.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
7
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
2.3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.53
g
Kwas stearynowy
0.22
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.8
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.76
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.9
g
Kwas linolowy
0.55
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.08
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.01
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.02
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.03
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.
Trybowanie luzowanie kurczaka zaczniemy od odcięcia szyjki oraz gruczołu łojowego w postaci ...
Vol-au-vent z ciasta półfrancuskiego z kurą
Z ciasta francuskiego wycinamy tortownicą trzy kręgi, jeden z nich kładziemy na spód formy.Z ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.361
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});