Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Uszy wieprzowe w kuchni polskiej nie są często wykorzystywane. Można je jednak wędzić oraz suszyć i jeść jako przekąskę. Ponadto stanowią dodatek do bigosów i innych dań kapustnych, aby zgłębić ich smak. Litewskim przysmakiem są uszy wieprzowe smażone na chrupko. W Rumunii wykorzystuje się je jako składnik popularnej galarety mięsnej.
Zapach
Swoisty i niezbyt intensywny.
Kolor
Uszy wieprzowe mają jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
Nie występuje przerost tłuszczowy.
Pochodzenie
Jest całkowitą zewnętrzną małżowiną odciętą od głowy.
Struktura mięsa
Uszy wieprzowe tworzy bardzo zwarta, elastyczna i gumowata tkanka. Zawierają one tkankę chrzestną, powięzie w dolnej części, warstwę tłuszczu i skórę.
Nazwa w języku angielskim
Pork ears
Nazwa w języku francuskim
Oreilles de cochon
Nazwa w języku niemieckim
Schweineohren
Cechy świeżego mięsa
Uszy wieprzowe mają kolor od jasnoróżowego do brązowego. Tworzy je bardzo zwarta, elastyczna i gumowata tkanka. Nie występuje przerost tłuszczowy.
Gdzie kupić
rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowa
Wykorzystanie
galareta, salcesony, konserwy, smażone w kawałkach, dodatek do bigosu, wędzone, suszone
Przechowywanie mięsa surowego
w lodówce do 3 dni w temp. od 2ºC do 7ºC w zamrażarce do 12 miesięcy, w temp. -12ºC do -18ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 5 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Uszy wieprzowe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
980
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
234
kcal
Woda
61.3
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
22.4
g
Białko zwierzęce
22.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
82
mg
Węglowodany ogółem
0.6
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
492
mg
Leucyna
1167
mg
Lizyna
1052
mg
Metionina
133
mg
Cystyna
200
mg
Fenyloalanina
718
mg
Tyrozyna
402
mg
Treonina
629
mg
Tryptofan
43
mg
Walina
830
mg
Arginina
1861
mg
Histydyna
269
mg
Alanina
2220
mg
Kwas asparginowy
1660
mg
Kwas glutaminowy
2805
mg
Glicyna
4400
mg
Prolina
2848
mg
Seryna
941
mg
Sód
191
mg
Potas
55
mg
Wapń
21
mg
Fosfor
41
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
2.4
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.1
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.2
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.38
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.8
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
5.4
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
6.43
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
6.9
g
Kwas linolowy
1.41
g
Linolenowy
0.13
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.07
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.6
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.205
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});