Opis:
Definicja
Śmietana jest produktem mlecznym otrzymywanym w procesie odwirowywania mleka surowego. Jest ona używana głównie jako dodatek do sałatek oraz dressingów i zawiera 22g tłuszczu w 100g produktu.
Dobre źródło
Jest ona bogatym źródłem białka oraz tłuszczu zwierzęcego. Dlatego też jej spożycie należy ograniczyć do mimimum lub zastąpić ją jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Śmietanę powinno przechowywać się w lodówce.
Sposób produkcji
Otrzymuje się ją ze śmietanki, którą poddaje się procesowi ukwaszania przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Śmietankę przeznaczoną do produkcji śmietany poddaje się pasteryzacji w sposobie momentalnym w temperaturze 95°C.
Nazwa w języku angielskim
Cream 22%
Nazwa w języku francuskim
Crème 22%
Nazwa w języku niemieckim
Sahne 22%

Śmietana 22% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
911
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
221
kcal
Białko ogółem
2.9
g
Białko zwierzęce
2.9
g
Białko roślinne
0
g
Węglowodany ogółem
2.8
g

Przepisy z produktem:

Terrina drobiowa w paskach marchwi
Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w kostkę, ...
Pieczona gicz cielęca na musie z suszonych pomidorów z salsą warzywną i wasabi puree.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Gicz cielęcą natrzyj przyprawami, papryką słodką, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});