Opis:
Definicja
Śmietana 30% jest produktem mlecznym otrzymywanym w procesie ukwaszania mleka. Zawiera ona 30g tłuszczu na 100g produktu. Najczęściej używana jest jako dodatek do ciast i mas tortowych oraz deserów (z niej przyrządza się bitą śmietanę).
Dobre źródło
Jest ona bogatym źródłem tłuszczu i cholesterolu. Dlatego też jej spożycie należy ograniczyć do minimum, a najlepiej zastąpić ją śmietaną o niższej zawartości lub jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Śmietanę należy przechowywać w lodówce.
Sposób produkcji
Śmietanę uzyskuje się w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki w temperaturze 93-95°C w sposobie momentalnym lub przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstały produkt.
Nazwa w języku angielskim
Cream 30%
Nazwa w języku francuskim
Crème 30%
Nazwa w języku niemieckim
Sahne 30%

Śmietana 30% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1200
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
289
kcal
Białko ogółem
2.2
g
Białko zwierzęce
2.2
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
106
mg
Węglowodany ogółem
3.1
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
3.1
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
32
mg
Potas
101
mg
Wapń
86
mg
Fosfor
62
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.23
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
249
μg
beta karoten
187
μg
witamina D
0.22
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.51
mg
witamina B1 (tiamina)
0.022
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.109
mg
Niacyna
0.07
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.2
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
17.92
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
9.56
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.83
g

Przepisy z produktem:

Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.
Trybowanie luzowanie kurczaka zaczniemy od odcięcia szyjki oraz gruczołu łojowego w postaci ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});