Opis:
Definicja
Śmietana 36% jest wysokotłuszczowym produktem uzyskanym w wyniku ukwaszania śmietanki. Zawiera ona 36g tłuszczu na 100g produktu. Tłustą śmietanę wykorzystuje się do zaprawiania zup, sosów oraz do produkcji mas tortowych.
Dobre źródło
Śmietana 36% jest bogatym źródłem tłuszczu oraz niezdrowego cholesterolu. Dlatego też jej spożycie należy maksymalnie ograniczyć, a najlepiej zastąpić ją śmietaną o niższej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Należy ją przechowywać w lodówce.
Sposób produkcji
Śmietanę uzyskuje się w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki w temperaturze 93-95°C w sposobie momentalnym lub przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstałą śmietanę.
Nazwa w języku angielskim
Cream 36%
Nazwa w języku francuskim
Crème 36%
Nazwa w języku niemieckim
Sahne 36%

Śmietana 36% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1435
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
343
kcal
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
2
g
Białko roślinne
0
g

Przepisy z produktem:

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego ...
Mono porcjowy mus z wędzonej makreli w galarecie z kawiorem z gromadnika.
Na początku sporządzić galaretę rybną ok 1l. Schłodzić foremki timbale lub małe kubeczki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.398