Opis:
Definicja
Śmietana 36% jest wysokotłuszczowym produktem uzyskanym w wyniku ukwaszania śmietanki. Zawiera ona 36g tłuszczu na 100g produktu. Tłustą śmietanę wykorzystuje się do zaprawiania zup, sosów oraz do produkcji mas tortowych.
Dobre źródło
Śmietana 36% jest bogatym źródłem tłuszczu oraz niezdrowego cholesterolu. Dlatego też jej spożycie należy maksymalnie ograniczyć, a najlepiej zastąpić ją śmietaną o niższej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Należy ją przechowywać w lodówce.
Sposób produkcji
Śmietanę uzyskuje się w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki w temperaturze 93-95°C w sposobie momentalnym lub przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstałą śmietanę.
Nazwa w języku angielskim
Cream 36%
Nazwa w języku francuskim
Crème 36%
Nazwa w języku niemieckim
Sahne 36%

Śmietana 36% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1435
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
343
kcal
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
2
g
Białko roślinne
0
g

Przepisy z produktem:

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego ...
Mono porcjowy mus z wędzonej makreli w galarecie z kawiorem z gromadnika.
Na początku sporządzić galaretę rybną ok 1l. Schłodzić foremki timbale lub małe kubeczki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd542798 inderal buy robaxin cheapest avalide diclofenac buspar
wh0cd816843 nexium buy cheap nolvadex online without prescription atarax 25 erythromycin metformin ...
wh0cd934649 buy provera clicking here anafranil buy neurontin provera tamoxifen effexor xr 75 ...
wh0cd629992 erythromycin augmentin penicillin tadacip zithromax proventil hfa 90 mcg inhaler
wh0cd967479 buy inderal online yasmin prednisone acetate celexa neurontin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.115