Opis:
Definicja
Śmietana 36% jest wysokotłuszczowym produktem uzyskanym w wyniku ukwaszania śmietanki. Zawiera ona 36g tłuszczu na 100g produktu. Tłustą śmietanę wykorzystuje się do zaprawiania zup, sosów oraz do produkcji mas tortowych.
Dobre źródło
Śmietana 36% jest bogatym źródłem tłuszczu oraz niezdrowego cholesterolu. Dlatego też jej spożycie należy maksymalnie ograniczyć, a najlepiej zastąpić ją śmietaną o niższej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Należy ją przechowywać w lodówce.
Sposób produkcji
Śmietanę uzyskuje się w wyniku ukwaszania mleka czystymi kulturami maślarskimi (prowadzi to do zagęszczenia produktu). Następnie przeprowadza się pasteryzację uzyskanej śmietanki w temperaturze 93-95°C w sposobie momentalnym lub przez kilkanaście sekund w temperaturze 85°C, a potem homogenizuje się powstałą śmietanę.
Nazwa w języku angielskim
Cream 36%
Nazwa w języku francuskim
Crème 36%
Nazwa w języku niemieckim
Sahne 36%

Śmietana 36% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1435
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
343
kcal
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
2
g
Białko roślinne
0
g

Przepisy z produktem:

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego ...
Mono porcjowy mus z wędzonej makreli w galarecie z kawiorem z gromadnika.
Na początku sporządzić galaretę rybną ok 1l. Schłodzić foremki timbale lub małe kubeczki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd546237 atorvastatin antabuse pill advair diskus online
wh0cd501390 sildenafil yasmin revia furosemide prednisolone
wh0cd868763 medrol pak
wh0cd252342 trental lamisil digoxin alesse birth control trandate 100mg lithium website
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254