Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Kaszę z tapioki wykorzystuje się do legumin, budyniów i kleików. Niekiedy dodawana jest do zagęszczania sosów, musów i zup. W Indiach wymieszana z curry podawana jest jako przystawka do ryby. W Brazylii gotuje się ją w czerwonym winie razem z cynamonem, goździkami i serwuje w postaci deseru.
Cechy charakterystyczne
Tapioka to kasza wyrabiana ze skrobi manioku. Dostępna jest w postaci drobnych, białych kuleczek. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu. Tapioka jest importowana z Gujany, Singapuru, Jawy, Brazylii i Antyli. Polecana jest osobom mającym problemy z nadwrażliwością przewodu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Poza tym nie zawiera glutenu, w związku z czym mogą ją spożywać chorzy na celiakię.
Nazwa w języku angielskim
Tapioca
Nazwa w języku francuskim
Tapioca
Nazwa w języku niemieckim
Tapioka

Tapioka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1499
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
358
kcal
Woda
11
g
Popiół
0.1
g
Białko ogółem
0.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
88.7
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Izoleucyna
4
mg
Leucyna
6
mg
Lizyna
6
mg
Metionina
2
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
4
mg
Tyrozyna
2
mg
Treonina
4
mg
Tryptofan
3
mg
Walina
5
mg
Arginina
19
mg
Histydyna
3
mg
Alanina
5
mg
Kwas asparginowy
11
mg
Kwas glutaminowy
29
mg
Glicyna
4
mg
Prolina
5
mg
Seryna
5
mg
Sód
1
mg
Potas
11
mg
Wapń
20
mg
Fosfor
7
mg
Magnez
1
mg
Żelazo
1.6
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0
mg
Mangan
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.005
g
Kwas linolowy
0.002
g
Linolenowy
0.001
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Deser bananowy z tapioką
Banana miksujemy z mlekiem i sokiem z cytryny. Do tapioki dodajemy sok pomarańczowy i cukier. Tak ...
Deser cytrynowy z tapioką
Umyte cytryny zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez pół godziny na dużym ogniu.Po upływie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.887