Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Kaszę z tapioki wykorzystuje się do legumin, budyniów i kleików. Niekiedy dodawana jest do zagęszczania sosów, musów i zup. W Indiach wymieszana z curry podawana jest jako przystawka do ryby. W Brazylii gotuje się ją w czerwonym winie razem z cynamonem, goździkami i serwuje w postaci deseru.
Cechy charakterystyczne
Tapioka to kasza wyrabiana ze skrobi manioku. Dostępna jest w postaci drobnych, białych kuleczek. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu. Tapioka jest importowana z Gujany, Singapuru, Jawy, Brazylii i Antyli. Polecana jest osobom mającym problemy z nadwrażliwością przewodu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Poza tym nie zawiera glutenu, w związku z czym mogą ją spożywać chorzy na celiakię.
Nazwa w języku angielskim
Tapioca
Nazwa w języku francuskim
Tapioca
Nazwa w języku niemieckim
Tapioka

Tapioka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1499
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
358
kcal
Woda
11
g
Popiół
0.1
g
Białko ogółem
0.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
88.7
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Izoleucyna
4
mg
Leucyna
6
mg
Lizyna
6
mg
Metionina
2
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
4
mg
Tyrozyna
2
mg
Treonina
4
mg
Tryptofan
3
mg
Walina
5
mg
Arginina
19
mg
Histydyna
3
mg
Alanina
5
mg
Kwas asparginowy
11
mg
Kwas glutaminowy
29
mg
Glicyna
4
mg
Prolina
5
mg
Seryna
5
mg
Sód
1
mg
Potas
11
mg
Wapń
20
mg
Fosfor
7
mg
Magnez
1
mg
Żelazo
1.6
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0
mg
Mangan
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.005
g
Kwas linolowy
0.002
g
Linolenowy
0.001
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Deser bananowy z tapioką
Banana miksujemy z mlekiem i sokiem z cytryny. Do tapioki dodajemy sok pomarańczowy i cukier. Tak ...
Deser cytrynowy z tapioką
Umyte cytryny zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez pół godziny na dużym ogniu.Po upływie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.179