Opis:
Zastosowanie
Bulwy można używać w zastępstwie ziemniaków oraz jako składnik sałatek. Jeść je można po ugotowaniu, pieczeniu lub na surowo. Podawać z jarzynami, do sosów, zup, gulaszów i potrawek. Z bulwy słonecznika produkowany jest też alkohol.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Występuje w Polsce zarówno jako roślina uprawna, jak i dziko rosnąca.
Sezony występowania
Bulwy sadzi się w marcu i w październiku. Zbiory przeprowadza się jesienią lub zimą.
Rozmiar
Jadalne bulwy słonecznika wyglądem przypominają zniekształcone ziemniaki lub korzeń imbiru.
Smak
Bulwa ma słodki smak, podobny do karczochów.
Kolor
Bulwa najczęściej jest beżowożółta, biała lub różowa.
Ocena świeżości
Nieświeże bulwy mają nieprzyjemny smak. Na powierzchni takiej bulwy pojawiają się oznaki zgnilizny,a skóra staje się sucha i pomarszczona.
Sposób przygotowania
Przygotowuje się je podobnie jak ziemniaki. Należy je dobrze umyć i wyczyścić.
Sposób przechowywania
Bulwy przechowuje się w pojemnikach na warzywa w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Ciekawostki
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej, ale jego nazwa pochodzi od nazwy plemienia Indian Tupinamba z Brazylii.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa bulwy to słonecznik bulwiasty. Rosjanie bulwę słonecznika nazywają zimnają gruszą.
Nazwa w języku angielskim
Jerusalem artichoke
Nazwa w języku francuskim
Topinambour
Nazwa w języku niemieckim
Topinambur
Nazwa łacińska
Helianthus tuberosus

Topinambur wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
306
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
73
kcal
Woda
78
g
Popiół
2.5
g
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.4
g
Sacharoza
9.6
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Sód
4
mg
Potas
429
mg
Wapń
14
mg
Fosfor
78
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
3.4
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
13
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.576