Opis:
Zastosowanie
Bulwy można używać w zastępstwie ziemniaków oraz jako składnik sałatek. Jeść je można po ugotowaniu, pieczeniu lub na surowo. Podawać z jarzynami, do sosów, zup, gulaszów i potrawek. Z bulwy słonecznika produkowany jest też alkohol.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Występuje w Polsce zarówno jako roślina uprawna, jak i dziko rosnąca.
Sezony występowania
Bulwy sadzi się w marcu i w październiku. Zbiory przeprowadza się jesienią lub zimą.
Rozmiar
Jadalne bulwy słonecznika wyglądem przypominają zniekształcone ziemniaki lub korzeń imbiru.
Smak
Bulwa ma słodki smak, podobny do karczochów.
Kolor
Bulwa najczęściej jest beżowożółta, biała lub różowa.
Ocena świeżości
Nieświeże bulwy mają nieprzyjemny smak. Na powierzchni takiej bulwy pojawiają się oznaki zgnilizny,a skóra staje się sucha i pomarszczona.
Sposób przygotowania
Przygotowuje się je podobnie jak ziemniaki. Należy je dobrze umyć i wyczyścić.
Sposób przechowywania
Bulwy przechowuje się w pojemnikach na warzywa w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Ciekawostki
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej, ale jego nazwa pochodzi od nazwy plemienia Indian Tupinamba z Brazylii.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa bulwy to słonecznik bulwiasty. Rosjanie bulwę słonecznika nazywają zimnają gruszą.
Nazwa w języku angielskim
Jerusalem artichoke
Nazwa w języku francuskim
Topinambour
Nazwa w języku niemieckim
Topinambur
Nazwa łacińska
Helianthus tuberosus

Topinambur wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
306
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
73
kcal
Woda
78
g
Popiół
2.5
g
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.4
g
Sacharoza
9.6
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Sód
4
mg
Potas
429
mg
Wapń
14
mg
Fosfor
78
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
3.4
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
13
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.712