Opis:
Zastosowanie
Rukola doskonale smakuje w risotto, z makaronami, położona na świeżo upieczoną pizzę lub na kanapce z ciabaty. Sprawdza się także jako dodatek do sałatek, kefirów, past twarogowych oraz jajecznicy. Może również służyć jako dekoracja.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny kapustowatych.
Występowanie
Występuje w krajach śródziemnomorskich. Od niedawna jest hodowana również w Polsce.
Sezony występowania
Dostępna jest przez cały rok.
Rozmiar
Rukola osiąga wysokość nawet 75cm, najczęściej jednak jej średnia wysokość to 40cm.
Smak
Jej smak jest intensywny, orzechowo-pieprzowy.
Zapach
Rukola ma silny zapach.
Ocena świeżości
Świeże liście rukoli są kruche, sztywne, bez oznak zwiędnięcia i obcych nalotów.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem, rukolę należy przebrać i umyć w zimnej wodzie.
Sposób przechowywania
Roślina ta jest odporna na niskie temperatury. Należy przechowywać ją w lodówce.
Ciekawostki
Nadaje się nie tylko do uprawy w ogródku, ale także w donicach na balkonie i parapetach okiennych.
Nazwa regionalna lub potoczna
Nazywana jest również rokiettą siewną.
Nazwa w języku angielskim
Arugula
Nazwa w języku francuskim
Roquette
Nazwa w języku niemieckim
Rauke
Nazwa łacińska
Eruca sativa

Rukola wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
105
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
25
kcal
Woda
91.7
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
2.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Sacharoza
2.1
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Sód
27
mg
Potas
369
mg
Wapń
160
mg
Fosfor
52
mg
Magnez
47
mg
Żelazo
1.5
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
119
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1424
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
97
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
15
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.003
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.072
g
Kwas stearynowy
0.004
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.046
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.05
g
Kwas linolowy
0.13
g
Linolenowy
0.17
g
Kwas arachidonowy
0.002
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.3
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z kurczakiem
Kurczaka wraz z curry, solą i pieprzem obsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Do wrzącej ...
Sałatka z szynki parmeńskiej i persymony
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.Persymony kroimy w kostkę.Z granatu wydobywamy pestki.Do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.313