Opis:
Zastosowanie
Rukola doskonale smakuje w risotto, z makaronami, położona na świeżo upieczoną pizzę lub na kanapce z ciabaty. Sprawdza się także jako dodatek do sałatek, kefirów, past twarogowych oraz jajecznicy. Może również służyć jako dekoracja.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny kapustowatych.
Występowanie
Występuje w krajach śródziemnomorskich. Od niedawna jest hodowana również w Polsce.
Sezony występowania
Dostępna jest przez cały rok.
Rozmiar
Rukola osiąga wysokość nawet 75cm, najczęściej jednak jej średnia wysokość to 40cm.
Smak
Jej smak jest intensywny, orzechowo-pieprzowy.
Zapach
Rukola ma silny zapach.
Ocena świeżości
Świeże liście rukoli są kruche, sztywne, bez oznak zwiędnięcia i obcych nalotów.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem, rukolę należy przebrać i umyć w zimnej wodzie.
Sposób przechowywania
Roślina ta jest odporna na niskie temperatury. Należy przechowywać ją w lodówce.
Ciekawostki
Nadaje się nie tylko do uprawy w ogródku, ale także w donicach na balkonie i parapetach okiennych.
Nazwa regionalna lub potoczna
Nazywana jest również rokiettą siewną.
Nazwa w języku angielskim
Arugula
Nazwa w języku francuskim
Roquette
Nazwa w języku niemieckim
Rauke
Nazwa łacińska
Eruca sativa

Rukola wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
105
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
25
kcal
Woda
91.7
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
2.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Sacharoza
2.1
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Sód
27
mg
Potas
369
mg
Wapń
160
mg
Fosfor
52
mg
Magnez
47
mg
Żelazo
1.5
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
119
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1424
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
97
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
15
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.003
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.072
g
Kwas stearynowy
0.004
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.046
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.05
g
Kwas linolowy
0.13
g
Linolenowy
0.17
g
Kwas arachidonowy
0.002
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.3
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z kurczakiem
Kurczaka wraz z curry, solą i pieprzem obsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Do wrzącej ...
Sałatka z szynki parmeńskiej i persymony
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.Persymony kroimy w kostkę.Z granatu wydobywamy pestki.Do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
buy essays buy an essay paper buy essays buy essay
college essays college essay college essay online writing essays help
writing essay online online essay help write my essay online homework online
quick approval loans quick loans for people with bad credit quick payday loans no credit check ...
homepage payday loans online loans online Check Out Your URL
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.257