Opis:
Zastosowanie
Mięso ma specyficzny i lekko kwaśny smak, który można zniwelować poprzez namaczanie filetów w mleku, wodzie z ziołami lub piwie. Marynowanie nie powinno być krótsze niż 15 godzin. Tłuste, delikatne i białokremowe mięso śledzi ma bardzo krótki okres przechowywania i szybko się psuje. Filety śledziowe wykorzystywane są do przyrządzania zimnych przystawek, roladek śledziowych, sałatek. Podawane są z sosami (np. śmietanowymi, pomidorowymi czy majonezowymi), mogą być smażone, pieczone lub marynowane. Filety śledziowe doskonale komponują się z ostrymi przyprawami korzennymi, gorczycą, czarnym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami oraz rodzynkami.
Cechy charakterystyczne
Jest to ryba pozbawiona ości, kręgosłupa oraz skóry. Filety ze śledzi są częściej kupowane niż cała ryba, ponieważ nie wymagają oczyszczania (sprawiania).
Nazwa w języku angielskim
Herring fillet
Nazwa w języku francuskim
Filet de hareng
Nazwa w języku niemieckim
Heringfilet

Śledź filet wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
662
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
158
kcal
Woda
72
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
18
g
Białko zwierzęce
18
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
828
mg
Leucyna
1460
mg
Lizyna
1650
mg
Metionina
532
mg
Cystyna
193
mg
Fenyloalanina
701
mg
Tyrozyna
606
mg
Treonina
787
mg
Tryptofan
201
mg
Walina
925
mg
Arginina
1075
mg
Histydyna
529
mg
Alanina
1086
mg
Kwas asparginowy
1839
mg
Kwas glutaminowy
2681
mg
Glicyna
862
mg
Prolina
635
mg
Seryna
733
mg
Sód
90
mg
Potas
327
mg
Wapń
57
mg
Fosfor
236
mg
Magnez
32
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
1
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
93
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
1628
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
3.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
13.7
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.005
g
Kwas laurynowy
0.012
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.554
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.353
g
Kwas stearynowy
0.109
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.516
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.721
g
Kwas erukowy
0.84
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.7
g
Kwas linolowy
0.13
g
Linolenowy
0.103
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.214
g
Kwas arachidonowy
0.06
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.709
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.055
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.862
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.1
g

Przepisy z produktem:

Jaja z farszem śledziowym
Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka. Śledzie ...
Jaja nadziewane śledziem
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na pół.Wyjmujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});