Opis:
Zastosowanie
Odmiany cebuli białej o delikatnym smaku nadają się jako dodatek do kanapek i surówek. Ostre odmiany cebuli używane są do nadania smaku potrawom mniej wyrazistym.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny czosnkowatych.
Występowanie
Występuje na terenie całej Polski.
Sezony występowania
Zbiór plonów cebuli przypada na miesiące od lipca do października.
Smak
Biała cebula w zależności od odmiany może mieć delikatny lub ostry smak.
Zapach
Ma charakterystyczny, drażniący zapach.
Kolor
Tą odmianę cebuli charakteryzuje biały kolor skórki i miąższu.
Ocena świeżości
Świeża cebula powinna być twarda i jędrna, bez przebarwień.
Sposób przygotowania
Cebulę należy obrać z wierzchnich, suchych liści, umyć, a następnie pokroić wedle uznania.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ciekawostki
U naszych wschodnich sąsiadów uchodzi za bardzo dobre lekarstwo. Jest tam jednym z najdroższych środków leczniczych.
Nazwa w języku angielskim
White onion
Nazwa w języku francuskim
Oignon blanc
Nazwa w języku niemieckim
Weiße zwiebel

Cebula biała wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
127
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
30
kcal
Woda
90.8
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.9
g
Sacharoza
2.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.7
g
Izoleucyna
35
mg
Leucyna
67
mg
Lizyna
91
mg
Metionina
24
mg
Cystyna
29
mg
Fenyloalanina
62
mg
Tyrozyna
46
mg
Treonina
34
mg
Tryptofan
30
mg
Walina
38
mg
Arginina
243
mg
Histydyna
21
mg
Alanina
88
mg
Kwas asparginowy
107
mg
Kwas glutaminowy
335
mg
Glicyna
62
mg
Prolina
46
mg
Seryna
41
mg
Sód
6
mg
Potas
121
mg
Wapń
25
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.24
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.17
mg
Jod
1.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.12
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.03
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
17
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
6
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.11
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.11
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.04
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.04
g
Kwas linolowy
0.15
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.17
g

Przepisy z produktem:

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego ...
Zupa z belony i warzyw
Belonę filetujemy.Z głowy, kręgosłupa i części włoszczyzny gotujemy wywar rybny.Dodając do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.312