Ziemniaki fioletowe

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Fioletowe ziemniaki świetnie nadają się do dekoracji różnych potraw oraz jako składnik sałatek i zup.
Gatunek, rodzina
Należą do rodziny psiankowatych.
Występowanie
Pochodzą z Peru i Boliwii.
Sezony występowania
Dostępne są od wiosny do jesieni.
Rozmiar
Osiągają długość od 1 do 30 cm.
Zapach
Są bezwonne.
Kolor
Mają one ciemną, zazwyczaj ciemnofioletową, fioletowoniebieską, czarno-fioletową skórkę i fioletowy lub niebieskofioletowy miąższ. Taką charakterystyczną barwę zawdzięczają niezwykle dużej zawartości antocyjanów, naturalnych barwników.
Ocena świeżości
Ziemniaki powinny mieć jednolitą barwę, bez przerośnięć, zgnilizn oraz elementów niedojrzałych.
Sposób przygotowania
Przed podaniem ziemniaki należy odpowiednio posortować, pozbawić ich wszelkich przerośnięć, zgnilizn, odpowiednio obrać ze skórki i wymyć.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać je w suchym i ciemnym miejscu.
Nazwa regionalna lub potoczna
Znane także jako niebieskie ziemniaki i chińskie trufle.
Nazwa w języku angielskim
Purple potatoes
Nazwa w języku francuskim
Pourpre pommes de terre
Nazwa w języku niemieckim
Lila Kartoffeln

Ziemniaki fioletowe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
439
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
72
kcal
Woda
72.8
g
Popiół
0.95
g
Białko ogółem
1.65
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.65
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
24.75
g
Błonnik pokarmowy
3
g
Sód
13
mg
Potas
204
mg
Wapń
22
mg
Fosfor
28
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.57
mg
Cynk
0.28
mg
Miedź
0.16
mg
Mangan
0.35
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.14
mg
Niacyna
0.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.25
mg
foliany (kwas foliowy)
14
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
22.7
mg

Przepisy z produktem:

Polędwiczka ze ślimakami na puree z fioletowych ziemniaczków
Szalotkę, czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle.Pod koniec smażenia dodajemy ...
Łosoś gotowany w pomarańczach.
Łosośia zamykamy w papierze do gotowania.Do środka dodając plasterek świeżego imbiru, filety ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
quick payday loans of newark fast loans in 1 hour quick loans online no credit check quick loans ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.452