Opis:
Zastosowanie
Skorzonera ma podobne zastosowanie kulinarne jak szparagi. Można dodawać ją do zapiekanek i surówek lub spożywać jako przekąskę.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Pochodzi z południa Europy. W Polsce spotykana jest bardzo rzadko.
Sezony występowania
Dostępna w sezonie jesiennym.
Rozmiar
Częścią jadalną są korzenie długości ok. 30 cm. i średnicy ok. 3-4 cm. Liście są wydłużone i wyrastają w formie rozety.
Smak
W smaku przypomina szparagi, lecz jest nieco delikatniejsza.
Sposób przygotowania
Przed zastosowaniem skorzonerę trzeba dokładnie umyć i obrać. Najlepiej obierać ją w rękawiczkach, gdyż barwi ręce.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ciekawostki
Skorzonerę zaczęto uprawiać dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Wcześniej spełniała rolę leczniczą jako środek przeciwko jadowi żmij, stąd też jej nazwa weżymord.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to wężymord czarny korzeń.
Nazwa w języku angielskim
Black salsify
Nazwa w języku francuskim
Scorsonère
Nazwa w języku niemieckim
Garten-Schwarzwurzel
Nazwa łacińska
Scorzonera hispanica L.

Skorzonera wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
71
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
17
kcal
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Węglowodany ogółem
1.6
g
Sód
5
mg
Potas
320
mg
Wapń
53
mg
Fosfor
76
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
3.3
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0.4
mg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.11
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.07
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4
mg

Przepisy z produktem:

Aromatyczny tost z wołowiną
Z mięsa usunąć ewentualne ścięgna. Rozgrzać patelnię i zarumienić na niej mięso, smażąc ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.248
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});