Opis:
Zastosowanie
Ogórek kwaszony jest podstawowym składnikiem zupy ogórkowej. Wykorzystywany jest jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek i dań mięsnych. Stanowi również rodzaj przekąski.
Gatunek, rodzina
Ogórek kiszony jest produktem spożywczym otrzymywanym z ogórka gruntownego.
Występowanie
Jest produktem znanym i popularnym w Europie środkowej i wschodniej.
Sezony występowania
Ze względu na sposób utrwalania jakim jest kiszenie, ogórki kiszone dostępne są przez cały rok.
Rozmiar
Średnia długość ogórka przeznaczonego na kiszenie, wynosi 10 cm.
Smak
Ogórek kiszony ma charakterystyczny kwaśny smak.
Ocena świeżości
Kiszenie jest jedną z lepszych metod utrwalania żywności. Ogórki kiszone powinny mieć charakterystyczny kwaskowaty posmak. Skórka ogórka powinna być zgniło zielonego koloru, bez plam i narośli na powierzchni.
Sposób przygotowania
W celu przygotowania ogórków kiszonych, ogórki gruntowe układa się dość ciasno w słoikach z dodatkiem kopru, czosnku, liścia laurowego, chrzanu i gorczycy. Następnie całość zalewa się gorącą wodą, która wcześniej należy zagotować z solą i zielem angielskim. Słoiki muszą być szczelnie zakręcone, tak aby powietrze nie mogło dostać się do ich wnętrza.
Sposób przechowywania
Przechowuje się je w słoikach, w ciemnych i chłodnych miejscach.
Ciekawostki
Stanowią bardzo cenne źródło bakterii kwasu mlekowego. Probiotyczne bakterie, zasiedlają przewód pokarmowy i usprawniają trawienie zapobiegając w ten sposób biegunkom i zaparciom.
Nazwa w języku angielskim
Pickled cucumber
Nazwa w języku francuskim
Cornichon
Nazwa w języku niemieckim
Salzgurke

Ogórek kiszony wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
46.1
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
11
kcal
Woda
94.1
g
Popiół
3.1
g
Białko ogółem
0.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
2.3
g
Sacharoza
1.1
g
Błonnik pokarmowy
1.2
g
Izoleucyna
10
mg
Leucyna
14
mg
Lizyna
14
mg
Metionina
3
mg
Cystyna
2
mg
Fenyloalanina
9
mg
Tyrozyna
6
mg
Treonina
3
mg
Tryptofan
9
mg
Walina
11
mg
Arginina
21
mg
Histydyna
5
mg
Alanina
11
mg
Kwas asparginowy
20
mg
Kwas glutaminowy
95
mg
Glicyna
12
mg
Prolina
8
mg
Seryna
10
mg
Sód
1208
mg
Potas
23
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
4
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
retinol
0
μg
beta karoten
81
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
1
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.002
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.002
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.043
g
Kwas stearynowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.003
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.005
g
Kwas linolowy
0.034
g
Linolenowy
0.046
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Świeżonka podlaska
Mięso oczyść i pokrój w duże kawałki.Cebulę pokrój w pióra.Zacznij smażenie od boczku i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.262
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});