Opis:
Definicja
Jest to suszona kiełbasa wieprzowa. Należy do najszlachetniejszych wędlin. Jest wędliną dojrzewającą o charakterystycznym smaku i aromacie. Oprócz soli, ziół i innych przypraw nie powinna zawierać żadnych dodatków konserwujących.
Nazwa w języku angielskim
Salami
Nazwa w języku francuskim
Saucisson
Nazwa w języku niemieckim
Salami, Salzfleisch

Salami wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2305
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
551
kcal
Woda
21.5
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
21
g
Białko zwierzęce
20.9
g
Białko roślinne
0.1
g
Cholesterol
104
mg
Węglowodany ogółem
1.4
g
Sacharoza
0.6
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.2
g
Błonnik pokarmowy
0.1
g
Izoleucyna
1226
mg
Leucyna
1678
mg
Lizyna
1823
mg
Metionina
572
mg
Cystyna
258
mg
Fenyloalanina
917
mg
Tyrozyna
760
mg
Treonina
1005
mg
Tryptofan
257
mg
Walina
1084
mg
Arginina
1371
mg
Histydyna
715
mg
Alanina
1228
mg
Kwas asparginowy
1917
mg
Kwas glutaminowy
3195
mg
Glicyna
1168
mg
Prolina
903
mg
Seryna
874
mg
Sód
1268
mg
Potas
338
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
186
mg
Magnez
24
mg
Żelazo
2.1
mg
Cynk
3.12
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.07
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
7
μg
beta karoten
1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.22
mg
witamina B1 (tiamina)
0.483
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.26
mg
Niacyna
5.97
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.49
mg
witamina C
0.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.3
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.87
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.16
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
10.38
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.16
g
Kwas stearynowy
5.34
g
Kwas arachidowy
0.09
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
17.03
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.3
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.11
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
23.44
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.42
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
26.51
g
Kwas linolowy
2.77
g
Linolenowy
0.37
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.16
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.3
g

Przepisy z produktem:

Pizza peperoni
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy rozmieszane z niewielką ilością ciepłej wody drożdże, ...
Casoulet
Mięso kroimy w kostkę i smażymy każdy gatunek oddzielnie. Cebulę drobno siekamy i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.233
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});