Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Cielęcina to jedno z najchudszych mięs, pozyskiwane jest z młodych cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Najsmaczniejsze pochodzi ze zwierząt w wieku od 4 do 8 tygodni i karmionych głównie mlekiem. Mięso ma barwę od jasnoróżowej do czerwonej. Dobrze łączyć je z tłustymi mięsami w celu nadania soczystości. Cielęcina jest wyjątkowo delikatna, dzięki czemu doskonale nadaje się do smażenia. Mięso to bardzo szybko wysycha dlatego przed pieczeniem lub smażeniem należy posmarować je tłuszczem.
Nazwa w języku angielskim
Veal
Nazwa w języku francuskim
Veau
Nazwa w języku niemieckim
Kalbfleisch

Cielęcina wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
442
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
106
kcal
Woda
76.2
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
19.9
g
Białko zwierzęce
19.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
71
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1045
mg
Leucyna
1637
mg
Lizyna
1707
mg
Metionina
523
mg
Cystyna
174
mg
Fenyloalanina
836
mg
Tyrozyna
732
mg
Treonina
871
mg
Tryptofan
220
mg
Walina
1080
mg
Arginina
1359
mg
Histydyna
697
mg
Alanina
1254
mg
Kwas asparginowy
1916
mg
Kwas glutaminowy
2925
mg
Glicyna
1115
mg
Prolina
941
mg
Seryna
871
mg
Sód
87
mg
Potas
395
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
199
mg
Magnez
15
mg
Żelazo
2.9
mg
Cynk
2.06
mg
Miedź
0.25
mg
Mangan
0.03
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
30
μg
retinol
30
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.34
mg
witamina B1 (tiamina)
0.14
mg
witamina B2 (ryboflawina)
400
mg
Niacyna
6.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.14
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.09
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.58
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.32
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.05
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.19
g
Kwas linolowy
0.15
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.04
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.01
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.01
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.01
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.24
g

Przepisy z produktem:

Kotlety cielęce
Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry. Następnie delikatnie rozbijamy za pomocą ...
Cielęcina pieczona
Cielęcinę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i oddzielamy kości. Mięso nacieramy solą i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.445
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});