Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Wbrew pozorom odmiany gorzkie są częściej wykorzystywane niż odmiany słodkie. Używamy je przede wszystkim do deserów, a mielone i gotowane z mlekiem stanowią doskonałą pikantno-słodką zupę. Dzięki zawartości amigdaliny służą do produkcji olejku migdałowego wykorzystywanego do aromatyzowania ciast.
Elementy kulinarne
Elementami kulinarnymi są nasiona, ale jedynie po odpowiedniej obróbce.
Pochodzenie
Migdałowiec należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, a obecnie uprawiany jest w basenie Morza Śródziemnego.
Smak
Charakteryzują się gorzkim smakiem.
Zapach
Ich zapach jest silniejszy niż migdałów słodkich.
Kolor
Kolor gorzkich migdałów jest jasnobeżowy, posiadają brązową otoczkę.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Olejek z gorzkich migdałów działa uspokajająco, a jednocześnie ochronnie i mobilizująco na osoby zmęczone.
Uboczne skutki działania
Z amigdaliny zawartej w migdałach powstaje kwas pruski, którego większe stężenie może powodować zatrucie.
Ciekawostki
Kiedyś dodawano kilka gorzkich migdałów do opakowań ze słodkimi migdałami, aby nadać im charakterystyczny, migdałowy zapach.
Nazwa w języku angielskim
Bitter almond
Nazwa w języku francuskim
Amande amere
Nazwa w języku niemieckim
Bittermandel

Migdał gorzki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2407
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
575
kcal
Woda
4.7
g
Popiół
3
g
Białko ogółem
21.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
21.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
21.7
g
Sacharoza
3.6
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.7
g
Błonnik pokarmowy
12.2
g
Izoleucyna
702
mg
Leucyna
1488
mg
Lizyna
580
mg
Metionina
151
mg
Cystyna
189
mg
Fenyloalanina
1120
mg
Tyrozyna
452
mg
Treonina
598
mg
Tryptofan
214
mg
Walina
817
mg
Arginina
2446
mg
Histydyna
557
mg
Alanina
1027
mg
Kwas asparginowy
2911
mg
Kwas glutaminowy
6811
mg
Glicyna
1469
mg
Prolina
1032
mg
Seryna
948
mg
Sód
1
mg
Potas
705
mg
Wapń
264
mg
Fosfor
484
mg
Magnez
268
mg
Żelazo
3.7
mg
Cynk
3.1
mg
Miedź
1
mg
Mangan
2.3
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
26.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
1
mg
Niacyna
3.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
50
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.006
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.044
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.007
g
Kwas stearynowy
0.66
g
Kwas arachidowy
0.013
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.7
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
30.607
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
30.9
g
Kwas linolowy
12.061
g
Linolenowy
0.006
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
12.1
g

Przepisy z produktem:

Babka czekoladowa
Żółtka ucieramy z cukrem, po czym dodajemy rozgrzaną czekoladę i zmielone migdały. Mieszamy ...
Babka na białkach
Do miski wsypujemy 250 gram mąki, wlewamy mleko i rozdrobnione drożdże. Całość dokładnie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.207
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});