Opis:
Zastosowanie
Sałatę lodową można jeść zarówno na surowo: jako dodatek do kanapek, surówek i sałatek, jak i po ugotowaniu.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Uprawiana jest w całej Polsce.
Sezony występowania
Dostępna jest od maja do października.
Rozmiar
Sałata lodowa jest stosunkowo duża i ciężka.
Smak
Ma łagodny smak.
Zapach
Zapach sałaty lodowej jest świeży i delikatny.
Ocena świeżości
Świeża sałata ma zielone, jędrne i kruche liście. Nieświeżą sałatę możemy poznać po zwiędłych i przebarwionych liściach.
Sposób przygotowania
Przed kulinarnym zastosowaniem liście sałaty należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości.
Ciekawostki
Jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem.
Nazwa w języku angielskim
Iceberg lettuce
Nazwa w języku francuskim
Laitue iceberg
Nazwa w języku niemieckim
Eisbergsalat
Nazwa łacińska
Lactuca sativa var. capitata

Sałata lodowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
58
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
14
kcal
Woda
95.6
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.2
g
Sacharoza
2
g
Błonnik pokarmowy
1.2
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
25
mg
Lizyna
24
mg
Metionina
5
mg
Cystyna
5
mg
Fenyloalanina
23
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
25
mg
Tryptofan
9
mg
Walina
24
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
9
mg
Alanina
25
mg
Kwas asparginowy
125
mg
Kwas glutaminowy
194
mg
Glicyna
15
mg
Prolina
10
mg
Seryna
25
mg
Sód
10
mg
Potas
141
mg
Wapń
18
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.1
mg
retinol
0
μg
beta karoten
299
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
29
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.016
g
Kwas stearynowy
0.002
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.001
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.005
g
Kwas linolowy
0.021
g
Linolenowy
0.052
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.08
g

Przepisy z produktem:

Ślimaki z boczniakami z redukcją czerwonej cebuli i octu balsamicznego.
1 cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na połowie masła aż zmięknie, podlewamy octem ...
Grilowany camembert z kurczakiem na sałacie
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon. Oprószamy papryką słodką, solą i pieprzem, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
*to zdobienie ;)
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.361