Opis:
Definicja
Owoce rośliny z rodziny winoroślowatych. Dziko rośnie w Azji w okolicach Kaukazu. Obecnie uprawiana w różnych częściach świata.
Zastosowanie
Winogrona zazwyczaj jadane są na surowo. Wykorzystuje się je do robienia win i soków. Można nimi dekorować ciasta, lody i desery.
Smak
Winogorna białe mają słodki smak.
Kolor
Są żółtego, czasami zielonego koloru.
Zapach
Charakteryzują się zapachem typowym dla winogron.
Kształt
Ich kształt jest kulisty, owalny, lekko spłaszaczony po bokach.
Rozmiar
Osiągają średnicę około 1,5 cm.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże winogrona muszą być jędrne i sprężyste, a ich skórka gładka i bez przebarwień.
Dobre źródło
Winogrona są dobrym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu i cynku. Zawierają także kwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy oraz winowy.
Ciekawostki
Zapobiegają zakwaszaniu organizmu, poprawiają koncentrację, mają zdolność do obniżania ciśnienia krwi, a także zapobiegają osteoporozie.
Nazwa w języku angielskim
White grapes
Nazwa w języku francuskim
Raisins blancs
Nazwa w języku niemieckim
Weißen Trauben

Winogrona białe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
289
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
69
kcal
Woda
80.5
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.72
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.72
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
18.1
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Izoleucyna
11
mg
Leucyna
22
mg
Lizyna
27
mg
Metionina
9
mg
Fenyloalanina
19
mg
Treonina
22
mg
Tryptofan
11
mg
Walina
22
mg
Sód
2
mg
Potas
191
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
0.36
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.127
mg
Mangan
0.071
mg
retinol
0
μg
beta karoten
39
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.19
mg
witamina B1 (tiamina)
0.069
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.07
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.86
mg
foliany (kwas foliowy)
2
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.016
g
Kwas stearynowy
0.006
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Letnia sałatka z winogronami
Winogrona i śliwki dokładnie myjemy i osuszamy na sitku.Śliwki kroimy na połówki i usuwamy ...
Owocowe szaszłyki z grilla
Owoce myjemy.Kiwi i banany obieramy.Wszystkie owoce kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.748