Definicja
Owoce rośliny z rodziny winoroślowatych. Dziko rośnie w Azji w okolicach Kaukazu. Obecnie uprawiana w różnych częściach świata.
Zastosowanie
Winogrona zazwyczaj jadane są na surowo. Wykorzystuje się je do robienia win i soków. Można nimi dekorować ciasta, lody i desery.
Smak
Winogorna białe mają słodki smak.
Kolor
Są żółtego, czasami zielonego koloru.
Zapach
Charakteryzują się zapachem typowym dla winogron.
Kształt
Ich kształt jest kulisty, owalny, lekko spłaszaczony po bokach.
Rozmiar
Osiągają średnicę około 1,5 cm.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże winogrona muszą być jędrne i sprężyste, a ich skórka gładka i bez przebarwień.
Dobre źródło
Winogrona są dobrym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu i cynku. Zawierają także kwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy oraz winowy.
Ciekawostki
Zapobiegają zakwaszaniu organizmu, poprawiają koncentrację, mają zdolność do obniżania ciśnienia krwi, a także zapobiegają osteoporozie.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim