Opis:
Definicja
Owoce rośliny z rodziny winoroślowatych. Obecnie dostępne są prawie na całym świecie.
Zastosowanie
Winogrona przede wszystkim jada się na surowo oraz wykorzystuje do produkcji win. Są także składnikiem soków, dżemów, musów i kompotów. Po ususzeniu z ich owoców powstają rodzynki.
Smak
Winagrona mają słodki smak.
Kolor
Mają ciemnofioletowy, prawie czarny kolor.
Zapach
Ich zapach jest typowy dla winogron.
Kształt
Charakteryzują się kulistym, owalnym i lekko spłaszaczonym po bokach kształtem.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Winogrona są świeże, gdy ich skórka jest gładka, a one same jędrne i sprężyste. Nie powinny mieć żadnych przebarwień.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi i boru.
Ciekawostki
Winogrona często przewijały się w kulturach starożytnego świata. Grecy uważali wino za napój bogów.
Nazwa w języku angielskim
Black grapes
Nazwa w języku francuskim
Raisin noir
Nazwa w języku niemieckim
Schwarzen trauben

Winogrona czarne wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
289
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
69
kcal
Woda
80.5
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
18
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Izoleucyna
11
mg
Leucyna
22
mg
Lizyna
27
mg
Metionina
9
mg
Fenyloalanina
19
mg
Treonina
22
mg
Tryptofan
11
mg
Walina
22
mg
Sód
2
mg
Potas
190
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
0.36
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.127
mg
Mangan
0.071
mg
retinol
0
μg
beta karoten
39
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.19
mg
witamina B1 (tiamina)
0.069
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.07
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.86
mg
foliany (kwas foliowy)
2
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
11
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Koreczki z camembertem i winogronem
Winogrona dokładnie myjemy.Umyte owoce kroimy na połówki i oczyszczamy z pestek.Ser kroimy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.554