Opis:
Definicja
Owoce rośliny z rodziny winoroślowatych. Obecnie dostępne są prawie na całym świecie.
Zastosowanie
Winogrona przede wszystkim jada się na surowo oraz wykorzystuje do produkcji win. Są także składnikiem soków, dżemów, musów i kompotów. Po ususzeniu z ich owoców powstają rodzynki.
Smak
Winagrona mają słodki smak.
Kolor
Mają ciemnofioletowy, prawie czarny kolor.
Zapach
Ich zapach jest typowy dla winogron.
Kształt
Charakteryzują się kulistym, owalnym i lekko spłaszaczonym po bokach kształtem.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Winogrona są świeże, gdy ich skórka jest gładka, a one same jędrne i sprężyste. Nie powinny mieć żadnych przebarwień.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi i boru.
Ciekawostki
Winogrona często przewijały się w kulturach starożytnego świata. Grecy uważali wino za napój bogów.
Nazwa w języku angielskim
Black grapes
Nazwa w języku francuskim
Raisin noir
Nazwa w języku niemieckim
Schwarzen trauben

Winogrona czarne wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
289
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
69
kcal
Woda
80.5
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
18
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Izoleucyna
11
mg
Leucyna
22
mg
Lizyna
27
mg
Metionina
9
mg
Fenyloalanina
19
mg
Treonina
22
mg
Tryptofan
11
mg
Walina
22
mg
Sód
2
mg
Potas
190
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
0.36
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.127
mg
Mangan
0.071
mg
retinol
0
μg
beta karoten
39
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.19
mg
witamina B1 (tiamina)
0.069
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.07
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.86
mg
foliany (kwas foliowy)
2
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
11
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Koreczki z camembertem i winogronem
Winogrona dokładnie myjemy.Umyte owoce kroimy na połówki i oczyszczamy z pestek.Ser kroimy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.258