Opis:
Nazwa łacińska
Lactuca sativa L. var. capitata
Nazwa w języku angielskim
Butter Head Lettuce
Nazwa w języku francuskim
Laitue pommée
Nazwa w języku niemieckim
Buttersalat
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Rośnie w Europie, Azji i Ameryce.
Sezony występowania
Dostępna jest przez cały rok.
Rozmiar
Sałata masłowa jest lekka i rozłożysta. Może osiągać 20 cm średnicy.
Smak
W smaku jest bardzo łagodna.
Zapach
Zapach ma świeży i delikatny.
Kolor
Liście sałaty mają kolor zielony.
Ocena świeżości
Sałata jest nieświeża, jeżeli jej liście opadają, a ich kolor zmienia się w żółty. Sałata dobrej jakości ma delikatne, kruche listki o intensywnym jasnozielonym zabarwieniu.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w temperaturach chłodniczych.
Sposób przygotowania
Sałatę przed użyciem należy dokładnie umyć odrywając poszczególne liście od główki. A następnie osuszyć je przez odwirowanie lub układając na czystym ręczniku.
Zastosowanie
Może być ona stosowana do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Całe liście używane są jako element dekoracyjny potraw.
Ciekawostki
Sałaty nie powinno się kroić nożem, ponieważ sok z sałaty reagując ze stalą noża nadaje sałacie niepożądany smak.

Sałata masłowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
59
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
14
kcal
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
1.5
g
Sacharoza
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.4
g
Sód
4
mg
Potas
134
mg
Wapń
24
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.7
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
192
μg
beta karoten
1153
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.43
mg
witamina B1 (tiamina)
0.045
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.089
mg
Niacyna
0.22
mg
witamina C
13
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.14
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z paluszkami krabowymi
Sałatę myjemy i kroimy w cienkie paski. Następnie myjemy jajka, wstawiamy do wody i gotujemy ...
Sałatka z grillowanymi krewetkami
Krewetki oczyszczamy, myjemy i marynujemy w zaprawie z oliwy, chilli i czosnku przez około ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Ho
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.233