Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Baranina jest mięsem jagniąt, owiec i baranów. Najcenniejsze mięso pochodzi z jagniąt karmionych mlekiem. Ma ono barwę jasnoczerwoną i delikatny smak. Tłuszcz barani zwany, także łojem, jest biały, twardy i ma nieprzyjemny zapach, należy go usunąć przed dalszą obróbką. Poszczególne części baraniny mogą być przyrządzane na różne sposoby: gotowane (karkówka, plecówka, antrykot, goleń tylna i przednia), duszone (karkówka, plecówka, comber, mostek, udziec), smażone oraz pieczone (plecówka, comber, udziec).
Nazwa w języku angielskim
Mutton
Nazwa w języku francuskim
Viande de mouton
Nazwa w języku niemieckim
Hammelfleisch

Baranina wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1190
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
284
kcal
Woda
58.6
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
15.6
g
Białko zwierzęce
15.6
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
78
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
798
mg
Leucyna
1233
mg
Lizyna
1307
mg
Metionina
392
mg
Cystyna
205
mg
Fenyloalanina
640
mg
Tyrozyna
529
mg
Treonina
752
mg
Tryptofan
202
mg
Walina
810
mg
Arginina
1101
mg
Histydyna
438
mg
Alanina
1058
mg
Kwas asparginowy
1406
mg
Kwas glutaminowy
2362
mg
Glicyna
947
mg
Prolina
748
mg
Seryna
671
mg
Sód
66
mg
Potas
249
mg
Wapń
9
mg
Fosfor
155
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
2.3
mg
Cynk
2.97
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
53
μg
retinol
53
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.14
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.19
mg
Niacyna
4.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.16
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0.12
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
1.26
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.14
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
5.63
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.23
g
Kwas stearynowy
4.86
g
Kwas arachidowy
0.02
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
12.26
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.16
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
8.88
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
9.57
g
Kwas linolowy
0.58
g
Linolenowy
0.58
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.05
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.21
g

Przepisy z produktem:

Baranina z warzywami
Baraninę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy ...
Baranina w jogurtowej marynacie
Baraninę myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.Mięso solimy, mieszamy z jogurtem, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.244
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});