Opis:
Zastosowanie
Papryka czerwona doskonale nadaje się do jedzenia w stanie surowym do kanapek oraz jako składnik surówek. Po ugotowaniu może być również stosowana do sosów, gulaszy i paprykarzy.
Gatunek, rodzina
Jest gatunkiem papryki rocznej należącej do rodziny psiankowatych.
Występowanie
Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie uprawiana jest też w Europie.
Sezony występowania
Najlepszej jakości owoce dostępne są sezonie letnim - od lipca do września.
Rozmiar
Owoc papryki ma długość od 5 do 12 cm.
Smak
Charakteryzuje się kwaśnosłodkim smakiem.
Zapach
Zapach papryki czerwonej jest słabo wyczuwalny.
Ocena świeżości
Świeża papryka czerwona ma grubą, skórzastą, jędrną, nie zwiędniętą okrywę. Owoce dojrzałe mają intensywny czerwony kolor.
Sposób przygotowania
Przed przygotowaniem paprykę czerwoną, należy umyć i osuszyć. Następnie odciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne. Paprykę można pokroić na ćwiartki, w paski lub w kostkę.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w folii na dolnej półce w lodówce, aby nie zwiędła.
Ciekawostki
Świeża papryka ma w sobie więcej witaminy C, niż cytryna.
Nazwa w języku angielskim
Red pepper
Nazwa w języku francuskim
Poivron rouge
Nazwa w języku niemieckim
Rote paprika

Papryka czerwona wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
119
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
28
kcal
Woda
91
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
1.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.6
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
51
mg
Leucyna
85
mg
Lizyna
71
mg
Metionina
18
mg
Cystyna
32
mg
Fenyloalanina
50
mg
Tyrozyna
35
mg
Treonina
58
mg
Tryptofan
21
mg
Walina
68
mg
Arginina
76
mg
Histydyna
32
mg
Alanina
65
mg
Kwas asparginowy
229
mg
Kwas glutaminowy
216
mg
Glicyna
58
mg
Prolina
71
mg
Seryna
63
mg
Sód
3
mg
Potas
255
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
31
mg
Magnez
11
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.26
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.1
mg
Jod
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
528
μg
retinol
0
μg
beta karoten
3165
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.9
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
1.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.45
mg
foliany (kwas foliowy)
52
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
144
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.07
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.03
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.18
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.28
g

Przepisy z produktem:

Przepiórka na tagliatelle z warzyw
Jabłko kroimy w kostkę, doprawiamy majerankiem. Faszerujemy przepiórkę, wkładając pokrojone ...
Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.267
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});