Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Schab stanowi najpopularniejszy na polskich stołach element tuszy wieprzowej. Schab bez kości jest najczęściej wykorzystywany do przygotowywania kotletów panierowanych lub saute. Często podaje się schab również w formie duszonej po uprzednim podsmażeniu, pieczonej oraz smażonej. Ponadto można go również wędzić, marynować oraz wyrabiać, delikatne, soczyste wędliny i pieczenie.
Smak
Delikatny, lekko słodki i soczysty, dzięki doskonałej marmurkowatości.
Zapach
Łagodny, delikatny i mięsny.
Kolor
Odznacza się jasnoróżowym kolorem.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny i równomierny
Pochodzenie
Schab jest częścią odciętą z górnej części tuszy.
Struktura mięsa
Tkanka mięśniowa jest jędrna i jednolita. Mięso jest bardzo soczyste i dość delikatne, otoczone z wierzchu błoną.
Dobre źródło
Wieprzowina jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego i witaminy B1. Nie zawiera tak dużych ilości tłuszczu, jak pozostałe części tuszy wieprzowej.
Nazwa w języku angielskim
Pork loin
Nazwa w języku francuskim
Échine de porc
Nazwa w języku niemieckim
Schweinelende

Schab bez kości wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
812
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
194
kcal
Woda
116
g
Popiół
2.6
g
Białko ogółem
33.7
g
Białko zwierzęce
33.7
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
75.8
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1661
mg
Leucyna
2874
mg
Lizyna
3130
mg
Metionina
929
mg
Cystyna
389
mg
Fenyloalanina
1419
mg
Tyrozyna
1284
mg
Treonina
1515
mg
Tryptofan
355
mg
Walina
1763
mg
Arginina
2245
mg
Histydyna
1457
mg
Alanina
1980
mg
Kwas asparginowy
3301
mg
Kwas glutaminowy
5387
mg
Glicyna
1520
mg
Prolina
1364
mg
Seryna
1458
mg
Sód
357
mg
Potas
757
mg
Wapń
7.9
mg
Fosfor
458
mg
Magnez
36.3
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
2.2
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.8
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
13.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.1
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.8
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.01
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.16
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.72
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.42
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.4
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
5.1
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.09
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
5.6
g
Kwas linolowy
1.11
g
Linolenowy
0.09
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.08
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.3
g

Przepisy z produktem:

Świeżonka podlaska
Mięso oczyść i pokrój w duże kawałki.Cebulę pokrój w pióra.Zacznij smażenie od boczku i ...
Pieczony schab ze śliwkami
Schab dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar tłuszczu.Nacieramy mięso solą i majerankiem.Ostrym, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.353
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});