Opis:
Definicja
Polędwica jest wysoko cenionym, ze względu na delikatność i soczystość elementem kulinarnym w mięsie wołowym (dla mięsa wieprzowego nazwą zwyczajową jest polędwiczka). Polędwica powinna być oddzielona od ćwierćtuszy tylnej w okolicy kości biodrowej bez uszkodzenia mięśni udźca i dalej w kierunku przodu-od kręgów lędźwiowych i ich wyrostków poprzecznych. Polędwicę stanowią-cały mięsień lędźwiowy wewnętrzny i część mięśnia biodrowego (głowa polędwicy) z otaczającą tkanką łączną. Nazwa polędwica została przyjęta również w stosunku do innych zwierząt, jednak w terminologii rozbiorowej mówiąc \"polędwica\" powinno się mieć na myśli mięso wołowe. Polędwicę najczęściej podaje się w postaci surowej (befsztyk tatarski) oraz smażonej (steki i rumsztyki).
Nazwa w języku angielskim
Tenderloin
Nazwa w języku francuskim
Surlonge/ La filet de Boeuf
Nazwa w języku niemieckim
Lende

Polędwica wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
471
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
113
kcal
Woda
75.4
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
20.1
g
Białko zwierzęce
20.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
59
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
997
mg
Leucyna
1680
mg
Lizyna
1844
mg
Metionina
560
mg
Cystyna
265
mg
Fenyloalanina
911
mg
Tyrozyna
746
mg
Treonina
951
mg
Tryptofan
232
mg
Walina
1038
mg
Arginina
1309
mg
Histydyna
706
mg
Alanina
1210
mg
Kwas asparginowy
1862
mg
Kwas glutaminowy
3165
mg
Glicyna
1007
mg
Prolina
783
mg
Seryna
835
mg
Sód
52
mg
Potas
382
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
212
mg
Magnez
26
mg
Żelazo
3.2
mg
Cynk
2.93
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.04
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
11
μg
retinol
11
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.117
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.258
mg
Niacyna
5.54
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.25
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.11
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.88
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.05
g
Kwas stearynowy
0.61
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.68
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.04
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.26
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.32
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.11
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.659
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});